Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

ποσοστό ανεργίας Σεπτ.07 - Ελλάδα

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 8,3% τον Σεπτέμβριο μετά από μείωση στο 7,6% τον Αύγουστο, όπως είπε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη.
Η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 8,2% τον Σεπτέμβριο πέρυσι, ανέφερε η ΕΣΥΕ.
Παρά τον ισχυρό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, που διαμορφώθηκε στο 3,6% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, η ανεργία στη χώρα μας παραμένει υψηλότερη του μέσου όρου των 13 χωρών μελών της ευρωζώνης (7,3%).
Η ΕΣΥΕ είπε ότι οι επίσημα άνεργοι στην Ελλάδα ανήλθαν σε 410.324 άτομα τον Σεπτέμβριο σε 4.503.793 εκατ. απασχολούμενους.
«Η αύξηση του Σεπτεμβρίου έναντι του προηγούμενου μήνα οφείλεται σε εποχιακούς λόγους. Υπάρχει σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας στον τουριστικό και αγροτικό κλάδο κάθε χρόνο στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου» είπε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΣΥΕ που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η ανεργία στην Ελλάδα καταγράφει σταθερή υποχώρηση από το 2004, όταν κυμαινόταν στο 10%, είπε η ΕΣΥΕ.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το άλμα της ανεργίας αντικατοπτρίζει επίσης τον χαμηλότερο αριθμό των θέσεων μερικής απασχόλησης που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν στις εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Η ελαφριά επιδείνωση στα επίπεδα της αγοράς εργασίας μπορεί να αποδοθεί κατά ένα μέρος στην επιβράδυνση της απασχόλησης στον κατασκευαστικό κλάδο καθώς και στην επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης της μερικής απασχόλησης που παραδοσιακά χαρακτηρίζει τους μήνες διεξαγωγής εκλογών» είπε ο Νικόλαος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.
«Το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2007 αναμένεται να διαμορφωθεί ελαφρώς υψηλότερα από το 8%, σε σύγκριση με 8,9% που ήταν το 2006» είπε.
Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 12,7% τον Σεπτέμβριο και στο 5,3% στους άνδρες, ενώ η Δυτική Μακεδονία παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό από τις περιφέρειες της χώρας με 12,7%.
Εκείνοι που πλήττονται περισσότερο είναι οι νέοι, καθώς το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ετών διαμορφώθηκε στο 23,3%.
Η Ελλάδα, που παραδοσιακά παρείχε στοιχεία σε τριμηνιαία βάση, ξεκίνησε να παρέχει και μηνιαία στοιχεία για την ανεργία νωρίτερα φέτος. Τα στοιχεία βασίστηκαν σε δείγμα 23.131 ατόμων από 9.237 νοικοκυριά, είπε η ΕΣΥΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: