Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

δάνεια για τις ελληνικές επιχειρήσεις


Πλήγμα δέχονται οι ελληνικές επιχειρήσεις από την αύξηση του επιτοκίου euribor βάσει του οποίου δανείζονται από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τα δάνειά τους να γίνονται ακριβότερα.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην Ημερησία, το 80%-90% των δανείων, δηλαδή περίπου 9 δισ. ευρώ, διαθέτουν επιτόκια βασισμένα στο euribor μηνός ή τριμήνου και η επιβάρυνση εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης στις διεθνείς αγορές χρήματος ξεπερνά τις 50 μονάδες βάσης (0,50%).
Ουσιαστικά, σε ετήσια βάση οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν δανεισθεί με βάση το euribor μηνός ή τριμήνου, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον τόκους 450-500 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων που βασίζονται στο βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης επιχειρήσεων, το οποίο διαμορφώνει η κάθε τράπεζα και κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 7,5%.
Από τις εξελίξεις αυτές πλήττεται και ο ιδιώτης δανειολήπτης. Ήδη, οι ελληνικές τράπεζες χορηγούν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου βασισμένο στο euribor και όχι στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως συνέβαινε έως πρόσφατα.
Η πρώτη επίσημη αποτύπωση της μετακύλισης του ακριβού euribor στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου ήρθε την Τρίτη από την Citibank.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι για τον μήνα Δεκέμβριο το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου με βάση το euribor μηνός (συν το περιθώριο της τράπεζας) θα είναι ακριβότερο κατά 0,66% για δάνεια από 15.000 έως και 299.999 ευρώ και ακριβότερο κατά 0,56% για δάνεια από 300.000 έως και 1 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: