Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

άμεσες ξένες επενδύσεις 2007 - Βιετνάμ


Το Βιετνάμ προσήλκυσε 20,3 δισ. δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων κατά τη διάρκεια του 2007, ποσό που δεν έχει προηγούμενο, από τότε που η κυβέρνηση της χώρας άνοιξε την εγχώρια οικονομία στο ξένο κεφάλαιο το 1988.
Οι εισροές από τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) τη χρονιά που εκπνέει είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές του 2006 (10,2 δισ. δολάρια) και υπερβαίνουν κατά πολύ τον στόχο ο οποίος είχε τεθεί επισήμως (13 δισ. δολάρια), ενώ αποτελούν το 25% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστοχώρο VietnamNet.
Οι χαμηλοί μισθοί και ο νεαρός πληθυσμός με ανώτατη εκπαίδευση έχουν καταστήσει το Βιετνάμ μαγνήτη για τις επενδύσεις ξένων βιομηχανιών· η εγγύτητα της χώρας με την Κίνα, και οι ακόμη χαμηλότεροι μισθοί (55 δολάρια μηνιαίως, έναντι 100 σε ορισμένα τμήματα της Κίνας) θεωρούνται ακαταμάχητα θέλγητρα.Οι περισσότερες επενδύσεις επικεντρώθηκαν στις κατασκευές, την παραγωγή ηλεκτρονικών, τις τηλεπικοινωνίες και άλλες περιοχές τεχνολογικού ενδιαφέροντος.Το μεγαλύτερο νέο έργο (τα νέα επενδυτικά κεφάλαια ανήλθαν στα 17 δισ. δολάρια συνολικά) αφορά στην κατασκευή ενός διυλιστηρίου πετρελαίου στην οποία επένδυσαν από κοινού η βρετανική Technostar Management και η ρωσική Telloil στην κεντρική επαρχία Φου Γεν.
Αλλα μεγάλα έργα είναι η έναρξη της κατασκευής ενός εργοστασίου παραγωγής φορητών υπολογιστών από εταιρεία της Ταϊβάν, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, και η έναρξη οικιστικών έργων από νοτιοκορεατική εταιρεία που επένδυσε 500 εκατ. δολάρια επίσης.Το Βιετνάμ αναμένεται να ελκύσει ακόμη περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις το 2008, κυρίως από την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Νότιο Κορέα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: