Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

αγορά του πετρελαίου θέρμανσης - Ελλάδα


Μειωμένη κατά 22% εμφανίζεται η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης στο διάστημα 15 Οκτωβρίου ως τέλος Νοεμβρίου 2007 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Αυτό προκύπτει από έρευνα αγοράς που διεξήγαγε η Stat Bank, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη αγορά είχε εμφανίσει πρόσθετη μείωση 16,7% στο διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2007 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Η κατάσταση της αγοράς δείχνει ιδιαίτερα ανησυχητική αφού οι όποιες παραγγελίες γίνονται από τους καταναλωτές είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες: δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που προμηθεύονται καύσιμα για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων ημερών. Από τη πλευρά πολλών εταιρειών μεταπώλησης πετρελαίου θέρμανσης η κατάσταση δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για κλείσιμο εργασιών και πιθανές εξαγορές από τους ισχυρούς του κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Stat Bank, το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2007 η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης έπεσε κάτω από τα 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, συμπαρασύροντας το σύνολο της αγοράς βενζινών-ντίζελ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η συνολική αγορά βενζινών ντίζελ εμφάνισε ελαφρά επιβράδυνση 1,9% για να διαμορφωθεί στα 7,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση βενζινών αυξήθηκε (κατά 3,1%) και η αντίστοιχη του ντίζελ κίνησης εμφάνισε αύξηση 5,6%, η συνολική αγορά κινήθηκε αρνητικά. Η δυστοκία της αγοράς σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα τιμών του αργού και των λιανικών τιμών έχει οξύνει τον ανταγωνισμό των εμπλεκομένων επιχειρήσεων, αναφέρει η έρευνα σύμφωνα με την οποία:
* οι τάσεις στην αγορά παρουσιάζουν ελαφρά υποχώρηση της κυριαρχίας των μεγάλων εταιρειών. Αν και οι 6 μεγάλες εταιρείες εμπορίας συγκέντρωναν (το 9μηνο του 2007) το 69,8% της συνολικής αγοράς, το μερίδιό τους ήταν 71,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2006.
* οι τρεις πρώτες εταιρείες του κλάδου παρουσιάζουν μείωση του μεριδίου αγοράς τους ενώ οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες διευρύνουν συνεχώς την παρουσία τους στην αγορά.
* τέσσερις - πέντε μικρές εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες που εκφράζονται σε πάγωμα ή μείωση του μεριδίου τους στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά αναλυτικά την πορεία των επιχειρήσεων η Stat Bank αναφέρει τα εξής:
* Η κρατικών συμφερόντων ΕΚΟ υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Γεωργίου, διατήρησε την πρωτιά στον κλάδο. Η διοίκηση της επιχείρησης συνεχίζει να υλοποιεί πρόγραμμα διεύρυνσης του δικτύου των ιδιόκτητων πρατηρίων υπό την αιγίδα της ΕΚΟ Καλυψώ ΕΠΕ. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Shell που πρώτη δημιούργησε εκτεταμένο δίκτυο μεγάλων ιδιόκτητων πρατηρίων, η διοίκηση της ΕΚΟ προγραμματίζει να ελέγχει 23 ιδιόκτητα πρατήρια ως το τέλος του 2007. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας για την επόμενη πενταετία σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων και σε ιδιόκτητα πρατήρια υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η επιλογή της δημιουργίας ιδιόκτητων πρατηρίων αποτελεί –εκτός των άλλων– μια αμυντική κίνηση των εταιρειών για τον έλεγχο του δικτύου. Δεύτερη σημαντική επενδυτική επιλογή της διοίκησης η οποία στρέφεται εναντίον του λαθρεμπορίου και της νόθευσης καυσίμων είναι ο έλεγχος των βυτιοφόρων μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων. Η παρούσα διοίκηση της ΕΚΟ έχει ολοκληρώσει ένα σοβαρό πρόγραμμα μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων της εξακολουθεί όμως να αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα που της δημιουργεί δυσκολίες έναντι του ανταγωνισμού: λειτουργεί με πολυπληθέστερο προσωπικό έναντι των ανταγωνιστών της. Πάντως τους 2-3 τελευταίους μήνες η ΕΚΟ επιχειρεί ένα δυνατό "come back" ανεβάζοντας τις πωλήσεις της στις βενζίνες και τη "κίνηση".
* Η εν Ελλάδι θυγατρική της πολυεθνικής BP, υπό τη διεύθυνση του κ. Σ. Χριστογιάννη, εξακολουθεί να είναι η χρυσοτόκος όρνιθα του τομέα εμπορίας καυσίμων. Κατά την τελευταία δημοσιευθείσα χρήση, η BP Hellas ήταν η πιο κερδοφόρος επιχείρηση του κλάδου με 32,2 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη. Η επιχείρηση ωστόσο εμφανίζει ελαφρά κάμψη των πωλήσεών της στους τομείς των βενζινών-ντίζελ. Ειδικότερα, το 9μηνο Ιανουαρίου Αυγούστου 2007 παρουσιάζει μείωση των πωλήσεων βενζινών κατά 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Έτσι το 9μηνο στην αγορά των βενζινών η BP κατέλαβε τη δεύτερη θέση με πρώτη τη Shell, τρίτη την ΕΚΟ και τέταρτη την Aegan.
* Η Shell υπό τη διεύθυνση του κ. Παναγ. Ξυνή, εμφάνισε κάμψη των πωλήσεών της κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2007. Η διοίκηση της εν Ελλάδι θυγατρικής του πολυεθνικού κολοσσού δίνει τη μάχη διατήρησης του μεριδίου αγοράς της το οποίο στον τομέα βενζινών-ντίζελ έπεσε από 15,2% το 9μηνο Ιανουαρίου Αυγούστου του 2006 σε 14,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Η κάμψη δεν εμποδίζει την εταιρία να εξακολουθεί να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας μεταξύ όλων των εταιριών εμπορίας καυσίμων. * Ελαφρά κάμψη εμφανίζουν οι πωλήσεις της Avin του ομίλου της Μότορ Όιλ. Η εν λόγω επιχείρηση που τελεί υπό τη διεύθυνση του κ. Βασ. Σεραφειμάκη, η Avin ελέγχει το 8% της συνολικής αγοράς βενζινών-ντίζελ, καταλαμβάνοντας μία από τις πλέον περίοπτες θέσεις στον κατάλογο των πιο κερδοφόρων εταιριών του κλάδου.
* Τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης πωλήσεων με ταυτόχρονη αύξηση κερδών παρουσίασε η Aegean Oil, που διευθύνεται από τον κ. Ιάκωβο Μελισσανίδη. Η εταιρία αυτή, μέλος του ομίλου της Aegean του Δημ. Μελισσανίδη, κατέκτησε σε σχετικά σύντομο διάστημα την 5η καλύτερη θέση στον κατάλογο με τις υψηλότερες πωλήσεις βενζινών-ντίζελ, παρά το γεγονός ότι απουσιάζει από την αγορά των νησιών και των καυσίμων βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2007 η Aegean αύξησε τις πωλήσεις βενζινών – ντίζελ κατά 10,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Η εταιρεία προγραμματίζει να ξεκινήσει τις εκφορτώσεις καυσίμων στις νέες παραγωγικές της εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο Αττικής ενώ προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία σειρά διπύθμενων πλοίων για τον εφοδιασμό με καύσιμα των ελληνικών νησιών.
* Η εταιρία Jetoil των αδελφών Νίκου και Κυριάκου Μαμιδάκη βρέθηκε στην 6η υψηλότερη θέση από άποψη πωλήσεων μεταξύ των εταιριών του κλάδου. Ο όμιλος διευρύνει με σταθερά βήματα τη παρουσία του στην εγχώρια αγορά: χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εταιρία ελέγχει το 7,2% της αγοράς. Με στόχο τη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της, η διοίκηση της Jetoil υπέγραψε εμπορική συμφωνία με την εταιρία Dracoil. Το δυνατό χαρτί του ομίλου επιχειρήσεων Μαμιδάκη είναι ωστόσο η παρουσία του στην ευρύτερη αγορά των βαλκανικών χωρών. Κι αυτό διότι ο όμιλος διευρύνει με επιμονή την παρουσία του στην αγορά εμπορίας αργού ενώ παράλληλα χτίζει και ένα εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο πωλήσεων. Στους άμεσους στόχους του είναι η δημιουργία μεγάλων σύγχρονων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων σε περιοχή της Κρήτης.
* Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Elin, που διευθύνεται από τον κ. Ιωάννη Αλιγιζάκη βρέθηκε στην 7η θέση από άποψη πωλήσεων βενζινών-ντίζελ. Έμφαση στη δραστηριότητά της έχει δώσει η εταιρία αφενός στο θέμα της ποιότητας των προϊόντων της μέσω της συνεργασίας της με το Ε.Μ.Πολυτεχνείο και αφετέρου στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών στις μαρίνες της χώρας. Η διοίκηση της εταιρίας συνεχίζει να επενδύει πρόσθετα κεφάλαια στην εξυπηρέτηση των ελληνικών νησιών μέσω της ναυπήγησης ειδικών πλοίων ανεφοδιασμού τους. H Elin εμφάνισε 9% αύξηση των πωλήσεων βενζινών και ντίζελ κατά το 9μηνο.
* Σε σταθερά ανοδική τροχιά κινείται και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία Revoil υπό τη διεύθυνση του κ Γεωργίου Ρούσσου. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της εταιρίας στο 9μηνο αυξήθηκαν κατά 4,9% γεγονός που οδήγησε την εταιρία σε αύξηση του μεριδίου αγοράς της από 4,8% σε 5,1%. Η διοίκηση της Revoil με σταθερά βήματα διευρύνει το δίκτυο πρατηρίων της ενώ διαθέτει σημαντικούς αποθηκευτικούς χώρους στη Χίο και τη Καβάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Revoil δείχνει τη μεγαλύτερη κινητικότητα στη κατεύθυνση της συνεργασίας με άλλες εταιρίες.
* Η ΕΤΕΚΑ ΑΕ είναι επίσης μεταξύ των εταιριών που έδειξαν αύξηση πωλήσεων και μεριδίου αγοράς. Η διοίκηση της εταιρίας υπό τον κ. Γ. Σπανό, έχοντας νοικοκυρέψει το δίκτυό της εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 14,8%. Η ίδια συνεχίζει να υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα διεύρυνσης της παρουσίας της στην Αθήνα και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις. επαρχία. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο 4μηνο άνοιξε 10 νέα μεγάλα πρατήρια στην Αττική ενώ προχώρησε σε ξεκαθάρισμα του δικτύου της από κακοπληρωτές. Είναι αξιοσημείωτο ότι το μερίδιο αγοράς της ΕΤΕΚΑ αυξήθηκε από 4,1% το 9μηνο του 2006 σε 4,9% το αντίστοιχο διάστημα τρέχοντος έτους. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας είναι πρώτον, οι μεγάλες καταναλώσεις ανά πρατήριο και δεύτερον η μεγάλη παρουσία της στο bunkering. Διαθέτοντας σημαντικές εγκαταστάσεις στο Πέραμα, η ΕΤΕΚΑ συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παικτών στο bunkering.

Επίσης, η έρευνα επισημαίνει τα εξής:
* Στην επόμενη θέση βρέθηκε η Silk Oil, που ελέγχεται από τους κκ Ανδρέα και Κώστα Χαλκιόπουλο. Η Silk Oil ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της στα Χανιά, δυναμικότητας 2.500 κυβικών μέτρων. Παράλληλα προχώρησε το αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών της στη Σάμο, δυναμικότητας 5.000 κυβικών μέτρων. Η συγκεκριμένη επένδυση απορρόφησε κεφάλαια της τάξεως των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα η Silk Oil συνεχίζει να επεκτείνει και να εκσυγχρονίζει το εμπορικό της δίκτυο επιχειρώντας να δημιουργήσει ισχυρά σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα. Προχώρησε επίσης και στην κυκλοφορία νέας σειράς λιπαντικών.
* Ανοδική εμφανίζεται η πορεία της Cyclon Hellas η οποία διευθύνεται από τον κ.. Δ. Κονταξή. Η εταιρία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 11,3%. Η Cyclon Hellas είναι μια από τις 6 εταιρίες του κλάδου πετρελαιοειδών που συγκαταλέγονται στα "Διαμάντια του Ελληνικού Εμπορίου". Πρόκειται για τις εταιρίες Cyclon, Revoil, ΣΕΚΑ, Aegean Oil και ΣΕΚΑΒΙΝ, οι οποίες με βάση δέκα συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες, αναδείχθηκαν ως οι πιο δυναμικά και υγιώς αναπτυσσόμενες εταιρίες εμπορίας.
* Η εταιρεία Dracoil, που ελέγχεται από τον κ. Βασ. Δρακόπουλο και διευθύνεται από τον κ. Βασ. Λάσκαρη, εμφάνισε σταθερές πωλήσεις. Η εταιρία συνεχίζει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της. Συγκεκριμένα, έθεσε σε λειτουργία από τον περασμένο Μάιο τη νέα αναβαθμισμένη ιδιόκτητη εγκατάσταση διακίνησης καυσίμων στον Ασπρόπυργο. Οι πέντε δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων έχουν αποθηκευτική ικανότητα 8.000m3 . Η εγκατάσταση εφοδιάζεται με όλα τα καύσιμα από το Διυλιστήριο Ασπροπύργου δηλ. Βενζίνες και Πετρέλαια με το οποία είναι συνδεδεμένη με τις κατάλληλες γραμμές (Pipeline).
Καταποντίζεται η αγορά της θέρμανσης

Η δραματική συρρίκνωση των διαστάσεων της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης έχει ήδη δρομολογήσει σοβαρές εξελίξεις στον επιχειρηματικό κόσμο, εκτιμά η Stat Bank. Όπως επισημαίνει η μείωση των καταναλώσεων στο ντίζελ θέρμανσης δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης στους χιλιάδες μεταπωλητές. Οι τελευταίοι δεν φαίνεται να μπορούν να ανακάμψουν δεδομένου ότι από το τζίρο που διαχειρίζονται τους αποσπά κάθε χρόνο και ένα κομμάτι η ανταγωνιστική αγορά του φυσικού αερίου. Έτσι, το κλείσιμο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης είναι στην ημερήσια διάταξη. Σύμφωνα με την Stat Bank είναι αξιοσημείωτο ότι μόνον στην Αττική δραστηριοποιούνται περίπου 3.500 μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης. Κυρίαρχη παρουσία στο συγκεκριμένο τομέα κατέχει η Athens Oil, που ελέγχεται από την οικογένεια του κ. Μίτζολη, Η εταιρία διαθέτει 55 ιδιόκτητα οχήματα μεταφοράς ντίζελ με τα οποία τροφοδοτεί το 35% των πολυκατοικιών της Αθήνας με πάνω από 10 διαμερίσματα. Η διοίκηση της Athens Oil αναμένει αύξηση πωλήσεων από 21,5 εκατομμύρια ευρώ το 2006 σε 25 εκατομμύρια ευρώ το 2007. Η διοίκηση της εταιρείας υλοποιεί πρόγραμμα διεύρυνσης του στόλου των βυτιοφόρων της σε 70 καθώς επίσης και του δικτύου των ιδιόκτητων πρατηρίων της από οκτώ σήμερα σε δέκα.
Μεταξύ των σημαντικότερων μεταπωλητών καυσίμων, με έντονη παρουσία στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα είναι και οι επιχειρηματίες Κ. Φλώρος, Μιχ. Σασλόγλου, Αν. Κάσσης (Al Petrol), Γιώργος Μασσαλής (ελέγχει την Ευρωθέρμ με εγκαταστάσεις στον Ταύρο), Στέφανος Κάλης (με εγκαταστάσεις στον Άλιμο), Αθ. Πίπογλου, Γιώργος Σταμέλος, Αφοί Κουτσουμπή, Λιώμας (Petroheat) και Σιγαλός (Σήγκαλ Όιλ), καταλήγει η έρευνα.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=404475

Δεν υπάρχουν σχόλια: