Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

τιμές αγροτικών εμπορευμάτων - Κόσμος


Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές, εκτοξεύοντας στα ύψη τις λιανικές τιμές των τροφίμων.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο στο σιτάρι, παράδοσης Μαρτίου, ξεπέρασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 10 δπολαρίων ανά μπούσελ (1 μπούσελ=60 λίτρα) και ανήλθε έως τα 10,095 δολάρια με κέρδη 3% περίπου.
Από τις αρχές του έτους, η τιμή του σιταριού έχει υπεριδιπλασιαστεί.
Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε και το ρύζι (13,92 δολάρια ανά 100 λίβρες), ενώ στο υψηλότερο επίπεδο των 34 τελευταίων ετών έχει εκτιναχθεί η τιμή της σόγιας (11,9225 δολάρια ανά μπούσελ).
Το καλαμπόκι, από τα πλέον αγαπημένα προϊόντα των επενδυτών στις αγορές, έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των 11 τελευταίων ετών (λίγο πάνω από τα 4,4 δολάρια ανά μπούσελ).
Η αλματώδης άνοδος των τιμών οφείλεται στο πλήγμα που δέχθηκαν φέτος οι σοδειές στις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή. Η στενότητα προσφοράς έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο έχει ενισχυθεί η παρουσία των μη παραδοσιακών παικτών, καθώς αρκετά hedge funds δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες αγορές.
Αποτέλεσμα του ράλι του αγροτικών εμπορευμάτων είναι η εκτόξευση των λιανικών τιμών των τροφίμων και οι πιέσεις στον πληθωισμό, σε μία περίοδο μάλιστα όπου το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 90 - 100 δολάρια το βαρέλι.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: