Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007

ζήτηση πετρελαίου 2008 - Κόσμος


Κατά 2,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα θα αυξηθεί, το 2008 η παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, καθώς η ισχυρή κατανάλωση στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει την επίδραση της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.
Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, η Υπηρεσία, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα την προηγούμενη εκτίμησή της για την αύξηση της ζήτησης το 2008.
Η τελευταία εκτίμηση κάνει λόγο για σημαντικά υψηλότερη αύξηση από αυτήν για την οποία κάνει λόγο η αντίστοιχη εκτίμηση του ΟΠΕΚ (κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα).Η Υπηρεσία διαπιστώνει ότι τα σημερινά επίπεδα ρεκόρ των τιμών επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση οριακά μόνον σε αναπτυγμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Ενώ αναμένεται αύξηση 1,3% του χρόνου της ζήτησης στις αναπτυγμένες χώρες η ζήτηση, συνολικά αναμένεται να αυξηθεί, το 2008, κατά 4%, λόγω των ισχυρών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.Η αύξηση της κατανάλωσης το 2008 θα υποχρεώσει τον ΟΠΕΚ να διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά από ό,τι εκτιμάτο ως αναγκαίο προηγουμένως. Ως προς αυτό, ενθαρρυντική είναι η διαπίστωση της Υπηρεσίας ότι «υπάρχουν αρχικές ενδείξεις για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής του Οργανισμού, τον Δεκέμβριο». Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε, ωστόσο, προς τα κάτω την εκτίμησή της για τη ζήτηση, φέτος, λόγω της μικρότερης της αναμενόμενης κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η τελευταία εκτίμηση της Υπηρεσίας κάνει λόγο για ζήτηση 85,7 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα το 2007, 60.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από την ποσότητα για την οποία έκανε λόγο η προηγούμενη εκτίμηση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: