Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

εορταστικός τζίρος λιανικής - Ελλάδα


Με πτώση του τζίρου την περίοδο των εορτών που ξεπερνά ακόμα και το 15% κλείνει το 2007 για τους εμπόρους. Οι τελευταίοι περιμένουν τώρα τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου για να «ζεσταθεί» εκ νέου η κίνηση.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των Νέων της Δευτέρας, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπως και τα είδη πολυτελείας, ενώ στην αγορά των παιχνιδιών φέτος οι οικονομικότερες λύσεις προτιμήθηκαν.
Όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, το κύμα των ανατιμήσεων που εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα σε τρόφιμα και υπηρεσίες είναι η βασικότερη αιτία για την κρίση που αντιμετωπίζουν.
«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο τζίρος της λιανικής από τις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης του εορταστικού ωραρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δεν θα κλείσει με θετικό πρόσημο σε σύγκριση με πέρυσι» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εμπόρων του Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.
Στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, όπως η οδός Ερμού, μπορεί η κίνηση να ήταν αυξημένη όλο το προηγούμενο διάστημα, όμως σύμφωνα με τους εμπόρους λίγοι ήταν εκείνοι που προχωρούσαν σε αγορές.
«Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και ο υπερδανεισμός τούς οδήγησαν σε άκρως περιορισμένες αγορές και μόνο σε δώρα για φίλους και συγγενείς» λέει ο Νίκος Γιαννέτος, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, προσθέτοντας ότι τα είδη ένδυσης και υπόδησης πέρασαν σε δεύτερη μοίρα».
Η «βαρυχειμωνιά» έπληξε τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα. Στην αγορά της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Κατερίνης και του Βόλου, οι πωλήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώθηκαν με γρήγορους ρυθμούς. Ανάλογη η εικόνα και στη Δράμα, την Ξάνθη, την Καβάλα και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Φέτος, όπως λένε οι επιχειρηματίες, η μείωση του τζίρου χτύπησε και τα εμπορικά κέντρα, και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, και τα καταστήματα ειδών πολυτελείας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: