Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

μεγάλα προβλήματα του τόπου


Δέκα χιλιάδες Έλληνες απάντησαν σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του Βήματος Ιδεών, που κυκλοφορεί την Παρασκευή, για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και για την ιεράρχηση τους στη συνείδηση των πολιτών.
Η κυριότερη διαπίστωση της έρευνας που προκύπτει από το σύνολο της έρευνας είναι, σύμφωνα με τον καθηγ. Ηλία Νικολακόπουλο, η απουσία ενός κυρίαρχου ιδελογικο-πολιτικού προτάγματος, γύρω από το οποίου θα μπορούσαν να ενοποιηθούν (τουλάχιστον ως πλειοψηφική ροπή) οι στάσεις και οι αντιλήψεις της κοινής γνώμης ως προς τα επί μέρους ζητήματα.
Στην ερώτηση «ποιο πρόβλημα στην θεωρείτε πιο σημαντικό», το 57,2% των Ελλήνων απαντά η ανεργία, το 53,4% η ακρίβεια και το 40,9% η παιδεία. Ακολουθούν οι συντάξεις (40,1%), η υγεία (27,3%), το περιβάλλον (22,7%), η εγκληματικότητα (22,1%), οι μετανάστες (15,9%), το Δημόσιο (15,3%) και οι σχέσεις «Ελλάδα-ΕΕ» (3,4%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των Ελλήνων έναντι των μεταναστών και ειδικότερα η αποδοχή της πλέον ξενοφοβικής στάσης που συμπυκνώνεται στη φράση «οι ξένοι μετανάστες είναι πάρα πολλοί και θα έπρεπε να ληφθούν αστυνομικά μέτρα ώστε αρκετοί να αναγκαστούν να φύγουν από την Ελλάδα» (48,5%).
Για το Ασφαλιστικό διαπιστώνεται ένα κενό ενημέρωσης, με το 66,4% των ερωτηθέντων να πιστεύει πως το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί χωρίς να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Το 79,8 % αναμένει ωστόσο αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων.
Το 71,7% των ερωτηθέντων πιστεύει πως θα μπορούσαν να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολιάζουν για το Βήμα Ιδεών, εκτός από τον Ηλία Νικολακόπουλο, οι Τάσος Γιαννίτσης, Ηλίας Κούβελας, Καλλιόπη Σπανού, Δέσποινα Παπαδοπούλου Μπέττυ Τσακαρέστου και Ηλίας Ευθυμιόπουλος.
Ο δημόσιος διάλογος που εγκαινιάζει το Βήμα Ιδεών για τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία θα συνεχιστεί και μέσα από της σελίδες του Βήματος της Κυριακής αλλά και του ημερήσιου Βήματος την επόμενη εβδομάδα.
H ταυτότητα
Η έρευνα έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 10.000 ανδρών και γυναικών, 18 ετών και άνω βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ, πανελλαδικά με αναλογική κατανομή σε 13 περιφέρειες της χώρες. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με συνδυασμό προσωπικών και τηλεφωνικών συνεντεύξεων, από 8 έως 21 Νοεμβρίου, με πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: