Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

γηραιότερος ουραγκοτάγκος


Η Νόντζα, ένας θηλυκός ουραγκοτάγκος από τη Σουμάτρα, που πιστεύεται ότι ήταν ο γηραιότερος στον κόσμο, πέθανε στο Μαΐάμι σε ηλικία 55 ετών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ζωολογικός κήπος όπου ζούσε.
Η γιαγιά πιθηκίνα γεννήθηκε σε ελεύθερη κατάσταση στο νησί της Ινδονησίας τον Ιούνιο του 1952 και είχε μεταφερθεί στο Μαϊάμι από ζωολογικό κήπο της Ολλανδίας το 1983, δήλωσε εκπρόσωπος του Miami Metro Zoo. Όπως εξήγησε, η Νόντζα βρέθηκε νεκρή το πρωί του Σαββάτου και υποβλήθηκε σε νεκροψία, με την οποία διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός της οφείλεται σε όγκο στον εγκέφαλο ή σε ανεύρυσμα.Η Νόντζα, μητέρα πέντε παιδιών, πιστεύεται ότι ήταν ο γηραιότερος εν ζωή ουραγκοτάγκος, είτε σε ελεύθερη κατάσταση είτε σε αιχμαλωσία. Ένας άλλος ουραγκοτάγκος, επίσης από τη Σουμάτρα, είχε ζήσει μέχρι τα 57, αν και οι περισσότεροι πεθαίνουν πριν κλείσουν τα 45 τους.
«Ηταν μια μεγάλη κυρία και νομίζω ότι το γνώριζε» είπε ο εκπρόσωπος .
Οι ουραγκοτάγκοι, ένας από τους λεγόμενους ανθρωποειδείς πιθήκους μαζί με το γορίλα και το χιμπατζή, κατατάσσεται σήμερα στα είδη υπό εξαφάνιση καθώς σε λιγότερο από δέκα χρόνια υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρχουν πια σε ελεύθερη κατάσταση. Ο αριθμός των ουραγκοτάγκων της Σουμάτρας έφτανε το 2003 τα 7.300 άτομα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: