Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

πληθωρισμός Νοέμβριου - Ελλάδα

Η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,9% το Νοέμβριο από 3,1% τον Οκτώβριο, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ, η αύξηση του πληθωρισμού κατά 3,9% το Νοέμβριο προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:
1) Κατά 8,5% της ομάδας «Στέγασης» λόγω αύξησης των τιμών των ενοικίων, των δημοτικών τελών, της ύδρευσης-αποχέτευσης, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των στερεών καυσίμων.
2) Κατά 5,2% της ομάδας «Μεταφορές» λόγω αύξησης των τιμών των καυσίμων, των υπηρεσιών μεταφορών, της συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου κ.λπ.
3) Κατά 4,8% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω της αύξησης των τιμών στα ζυμαρικά, στα κρέατα, στα γαλακτοκομικά και τα φρούτα.
4) Κατά 4,6% της ομάδας «Εκπαίδευση» λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των τεχνικών σχολών/ΙΕΚ.
5) Κατά 4,5% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια». Χαμηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές της ένδυσης και υπόδησης, στην ομάδα «Υγεία» και στην ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες».
Ο γγ της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, κυμάνθηκε στο 3,3% το Νοέμβριο από το 3% τον προηγούμενο μήνα και 2,5% το Νοέμβριο του 2006.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=855287&lngDtrID=251

Δεν υπάρχουν σχόλια: