Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Διεφθαρμένα επαγγέλματα - Κόσμος


Διεφθαρμένα θεωρούνται κοινοβούλια και κόμματα, αστυνομία και δικαστικές αρχές σύμφωνα με νέα έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (ΜΚΟ) που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο.
Η αντίληψη αυτή κυριαρχεί παγκοσμίως, καθώς η διεθνής κοινή γνώμη φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη ότι τα όργανα αυτά επηρεάστηκαν από τη γενικευμένη καθημερινή διαφθορά.
Στο πλαίσιο της έρευνας που φέρει τον τίτλο «Το βαρόμετρο της παγκόσμιας διαφθοράς 2007» ερωτήθηκαν και απάντησαν συνολικά 63.199 πολίτες από 60 χώρες.
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Ουγκέτ Λαμπέλ, η έκθεση αυτή «δείχνει σαφώς ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι αναγκάζονται να καταβάλουν χρήματα που δύσκολα κερδίζουν για να λάβουν υπηρεσίες που θα έπρεπε να τούς δίδονταν δωρεάν».
Επιπλέον, προσέθεσε ότι τουλάχιστον ένας στους 10 πολίτες έχει δωροδοκήσει το τρέχον έτος προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε μια υπηρεσία. Στην Αφρική το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έπρεπε να πληρώσει μικροποσά προκειμένου για να λάβει μια υπηρεσία, ποσοστό που αγγίζει το 22% στην Ασία, καταγράφοντας σαφή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο σύνολο των 60 χωρών που αναφέρονται στην έκθεση, το 25% των ερωτηθέντων που είχε μια υπόθεση με την αστυνομία, κλήθηκε να καταβάλει ένα ποσό ώστε να τη διευθετήσει.
Οι εισαγγελείς επίσης, συχνά ζητούν ή δέχονται χρήματα ώστε να επισπεύσουν, να αναβάλουν ή να αλλάξουν την εξέλιξη μιας δικαστικής υπόθεσης.
Ακόμη, μεταξύ των οργάνων, τα κόμματα και οι βουλευτές που εκπροσωπούν το δημόσιο συμφέρον έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στην τιμιότητα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: