Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

φακελάκι - Ελλάδα



Αύξηση της διαφθοράς στους τομείς δράσης του πολιτικού συστήματος, τις εφορίες, το εκπαιδευτικό σύστημα και τις υπηρεσίες παροχής κοινής ωφέλειας διαπιστώνουν οι Έλληνες το 2007, σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, το 27% παραδέχεται ότι αναγκάστηκε να δωροδοκήσει υπαλλήλους για να κάνει τη δουλειά του.
Όπως προκύπτει από το βαρόμετρο διαφάνειας για το 2007, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 63.199 ανθρώπους από 60 χώρες, η πλειονότητα των Ελλήνων, αλλά και των πολιτών όλου του κόσμου, πιστεύει ότι η διαφθορά θα αυξηθεί και ότι η πολιτική είναι ο πιο διεφθαρμένος χώρος.
Το δεύτερο ενδιαφέρον συμπέρασμα που προκύπτει, σημειώνει την Παρασκευή η εφημερίδα Τα Νέα, είναι ότι στους σχετικούς δείκτες η Ελλάδα καταρρίπτει αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, το 27% των Ελλήνων δηλώνει ότι χρειάστηκε να «λαδώσει» διάφορες υπηρεσίες για να εξυπηρετηθεί, την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 5% και μόνο χώρες όπως η Ρουμανία (33%) και η Λιθουανία (29%) ξεπερνούν το ελληνικό ποσοστό.
Το ελληνικό ποσοστό στην κατηγορία αυτή είναι αυξημένο κατά 60% σε σύγκριση με το 2006, όταν το 17% των Ελλήνων ομολογούσε ότι αναγκάστηκε να δωροδοκήσει κάποιον υπάλληλο, προκειμένου να διευκολυνθεί.
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία παρατηρεί ότι ο δείκτης δωροδοκίας στην Ελλάδα εμφανίζεται έτσι να είναι έξι φορές μεγαλύτερος από αυτόν που υφίσταται κατά μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ (5%), αλλά και στη γειτονική Τουρκία (6%), καταγράφοντας με ανάγλυφο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα ανήκει στη δεύτερη χειρότερη κατηγορία χωρών από άποψη δωροδοκίας, μαζί με τις Βολιβία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ινδία, Ινδονησία, Λιθουανία, Μολδαβία, Περού, Σερβία και Ουκρανία.
Πάντως, με τους Έλληνες, οι οποίοι σε ποσοστό 59% πιστεύουν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πατάξει τη διαφθορά είναι αναποτελεσματικές, συμφωνούν και οι Ευρωπαίοι, καθώς ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 50%.
Όσο για το μέλλον, κανένας δεν είναι αισιόδοξος. Το 59% των Ελλήνων (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 58%) πιστεύει ότι στα επόμενα τρία χρόνια η διαφθορά θα αυξηθεί, ενώ οι Ολλανδοί (73%) και οι Βρετανοί (72%) είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: