Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007

δήμοσιο έλλειμμα (10μηνο) 2007 - Ελλάδα

Στα 9,765 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το δεκάμηνο του 2007, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 48,3% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2006, όταν ο αναθεωρημένος στόχος του προϋπολογισμού είναι η αύξηση του ελλείμματος να μην ξεπεράσει το 14%.
Για αναξιοπιστία κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και εικονικό προϋπολογισμό για το 2008 και μιλά για λάθη και αστοχίες που θα κληθούν να πληρώσουν για άλλη μια φορά οι πολίτες.
Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού μετατρέπει την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, από απλή πιθανότητα σε βεβαιότητα, λέει o ΣΥΡΙΖΑ.
Εξ' αλλου υπενθυμίζεται οτι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ εντός του 2008, αν τα πράγματα σε σχέση με τη μείωση των ελλειμμάτων δεν εξελιχθούν καλά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο 2007 που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 9,765 δισ. ευρώ, έναντι 6,586 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο το αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο.
Την αύξηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει στα μη τακτικά έσοδα, ύψους 582 εκατ. ευρώ του δεκαμήνου του 2006, που δεν επαναλαμβάνονται στο τρέχον έτος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων, στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων του Γ' ΚΠΣ, οι δαπάνες του οποίου αυξήθηκαν κατά 1.520 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006, αλλά και στο ποσό ύψους 803 εκατ. ευρώ σε εκτέλεση αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την επίλυση διαφορών του ελληνικού Δημοσίου με την Ολυμπίακή Αεροπορία.
Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα δημοσιονομικά μεγέθη ο ρυθμός αύξησης των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα ανήλθε στο 10%.
Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού αυξήθηκαν (μετά την οφέλεια την αναθεώρησης) με ρυθμό 12%, έναντι στόχου 11,7%, ενώ οι δαπάνες για τόκους κατά 3,1%, έναντι στόχου 1,7%.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η αύξηση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται στη διάθεση αυξημένων κονδυλίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006:
για την καταβολή της β' και γ' δόσης του ΛΑΦΚΑ (65 εκατ. ευρώ) ,
για δαπάνες περίθαλψης (310 εκατ. ευρώ)
για επιχορήγηση του ΟΓΑ (575 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της αύξησης των αγροτικών συντάξεων, αλλά και την καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων
για επιχορήγηση του ΟΑΕΕ που περιλαμβάνει τα ταμεία ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΤΑΕ (39 εκατ. ευρώ),
για επιχορήγηση του ΙΚΑ (70 εκατ. ευρώ)
για επιχορήγηση του ΕΛΓΑ (71 εκατ. ευρώ)
για επιχορήγηση του ΝΑΤ (142 εκατ. ευρώ)
για επιδοτήσεις στη γεωργία (71 εκατ. ευρώ)
για αποδόσεις εσόδων κυρίως στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού (185 εκατ. ευρώ)
για την εκτέλεση αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την επίλυση διαφορών μεταξύ της Ολυμπιακής Αεροπορίας και του Ελληνικού Δημοσίου (803 εκατ. ευρώ).
Εκτός στόχων προϋπολογισμού κινήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Τα τακτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2007, αυξήθηκαν κατά 7,8%, έναντι ετήσιου στόχου 8,1%.
Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,4%, έναντι στόχου 6,6%. Τέλος, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν στα 7,08 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδά του έφθασαν στα 3,165 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 24,4% σε σχέση με το πρώτο δεκάμηνο του 2006, λόγω αυξημένων εισροών της ΕΕ, από την ολοκλήρωση συγχρηματοδοτούμενων έργων, καθώς και λόγω της χορήγησης προκαταβολών για έργα που ξεκίνησαν στο 2006.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=853693&lngDtrID=251

Δεν υπάρχουν σχόλια: