Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

κρατικός δανεισμός (2008) - Ελλάδα

ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΦΟΥΣΚΕΣ!

H Ελλάδα σκοπεύει να δανειστεί περίπου 37 δισ ευρώ το επόμενο έτος για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της και την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος της, είπε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
«Ο συνολικός δανεισμός για το 2008 θα ανέλθει σε 37 δις ευρώ», είπε συγκεκριμένα ο Σπύρος Παπανικολάου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
H Eλλάδα άντλησε 37,3 δις ευρώ το 2007, ξεπερνώντας τον στόχο της για 35 δισ. ευρώ, εν μέρει λόγω των έκτακτων δαπανών για την ανακούφιση των πυροπαθών και την αποκατάσταση ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου.
«Σχεδιάζουμε να αντλήσουμε 27 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο για να καλύψουμε λήξεις παλαιότερων ομολόγων. Στο πρώτο τρίμηνο σχεδιάζουμε να εκδώσουμε τρία νέα ομόλογα αναφοράς, 3ετές, 5ετές και 10ετές» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού.
Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει σε επανέκδοση του 30ετούς, του 15ετούς και του ομολόγου που λήγει το 2030 και η απόδοσή του είναι συνδεδεμένη με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Όλα αυτα θα λάβουν χώρα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ο κ. Παπανικολάου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα ποσά των εκδόσεων αναφέροντας ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς.
Ερωτηθείς δε, για το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ανέφερε «στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της αξιολόγησης θα βοηθήσουν τόσο η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: