Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

τιμές τροφίμων - Κόσμος (πρόβλεψη)


Οι τιμές των τροφίμων είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν μια σταθερά ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της επέκτασης των καλλιεργειών για βιοκαύσιμα, των κλιματικών αλλαγών και των κερδοσκοπικών πιέσεων στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Πολιτική των Τροφίμων (ΙFΡRΙ) που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα και αναδημοσιεύεται την Τετάρτη στο Βήμα, μόνο η επέκταση των καλλιεργειών των λεγόμενων ενεργειακών φυτών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του καλαμποκιού τουλάχιστον κατά 66% ως το 2020.
Όσο για τα φυτά που προορίζονται για την παραγωγή αιθανόλης και βιοντίζελ (όπως το ζαχαροκάλαμο και η ελαιοκράμβη), αναμένεται αύξηση της τιμής τους κατά 50%.
Παράλληλα, οι ενισχύσεις και τα κίνητρα που δίδονται για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων παραγωγής βιοκαυσίμων διατηρούν τις υψηλές τιμές στα σιτηρά. Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την αντιμετώπιση των λιμών σε όλον τον κόσμο, έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980.
Οι εκτιμήσεις του ΙFΡRΙ είναι ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μειώσει τον τζίρο του αγροτικού τομέα ως το 2020 κατά 16% σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τις προσδοκίες για μεγαλύτερες σοδειές στις ψυχρότερες περιοχές του πλανήτη (ως αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας), αλλά και τις επιστημονικές εκτιμήσεις ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ευνοούν εν γένει τις καλλιέργειες.
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας ανόδου των τιμών των τροφίμων είναι το γεγονός ότι πολλά εξ αυτών διακινούνται στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων και αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης των hedge funds, των επενδυτικών τραπεζών και των κερδοσκόπων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: