Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της GPO


Πτώση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων, προβάδισμα ΝΔ και άνοδο των «μικρών» δείχνει η πρώτη μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου δημοσκόπηση της GPO. Λύση τώρα στο Ασφαλιστικό ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η οποία όμως δεν εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 33,8%, έναντι 31,1% για το ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά το ΚΚΕ 8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,1% και το ΛΑΟΣ 4,9%.
To 63,3% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το έργο της κυβέρνησης (36,4% θετικά ή μάλλον θετικά), ενώ το 81% των πολιτών κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το έργο της Αντιπολίτευσης (17,1% θετικά ή μάλλον θετικά).
Φθορά παρουσιάζει και η εικόνα του κ. Καραμανλή αφού το 48,4% των ερωτώμενων κρίνει τον πρωθυπουργό αρνητικά και μάλλον αρνητικά. Ωστόσο πολύ μεγάλη είναι και η φθορά του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος με την ιδιότητά του ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κρίνεται αρνητικά και μάλλον αρνητικά σε ποσοστό 63% και αυτό ένα μήνα μετά την επανεκλογή του στην προεδρία.
Αρνητικές είναι οι γνώμες των πολιτών για την επιλογή του Γ.Παπανδρέου να εντάξει στα νέα όργανα μόνο στελέχη, που τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές. Το 75,25% εκτιμά ότι βλάπτει το ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο κ. Καραμανλής διατηρεί το προβάδισμα έναντι του κ. Παπανδρέου με ποσοστό 47,3% έναντι του 27,4%.
Σημειώνεται ότι το 84,1% των πολιτών ζητά τώρα λύση στο Ασφαλιστικό, ωστόσο, το 59% δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη στυς χειρισμούς της.
Σε σχέση με την Ολυμπιακή, το 59,5% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και στο συγκεκριμένο θέμα.
Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι εμφανίζονται μοιρασμένοι σε σχέση με την απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: το 39,45% εκτιμά ότι θα ωφελήσει και το 37,7% ότι θα βλάψει.
H δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία GPO και παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA το βράδυ της Δευτέρας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: