Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

περιουσία των αμερικανικών νοικοκυριών - 2008

Η σφοδρή πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς και η διόρθωση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ «αφαίρεσαν» 11,2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία των αμερικανικών νοικοκυριών το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1951 και το 1946 αντίστοιχα, από τότε που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να καταγράφει τα στοιχεία.
Από την κορυφή των 64,4 τρισ. δολαρίων το 2007, η περιουσία των αμερικανικών νοικοκυριών έχει απωλέσει ένα ποσοστό της τάξης του 20%, μηδενίζοντας τα κέρδη της τελευταίας τετραετίας. Φυσικό επακόλουθο του πλήγματος στους ισολογισμούς των νοικοκυριών είναι η πτώση της κατανάλωσης.
Παράλληλα με τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, τα στατιστικά δείχνουν αύξηση του ρυθμού αποταμίευσης, εξέλιξη που δείχνει ότι το μέσο νοικοκυριό βασιζόταν στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς όπως και της αγοράς ακινήτων για την αύξηση της περιουσίας του αντί να αποταμιεύει. Το δεύτερο τρίμηνο του 2007, το ποσοστό αποταμίευσης ήταν χαμηλό, γύρω στο 0,3%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 είχε αυξηθεί στο 3,2% και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα διπλασιασθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Απότομη αύξηση της αποταμίευσης εν μέσω σοβαρής ύφεσης δεν είναι ότι καλύτερο για τη ζήτηση στην οικονομία, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου η κατανάλωση αντιστοιχεί στα δύο τρίτα περίπου του ΑΕΠ της χώρας. Μετά από τέτοια «καταστροφή» πλούτου η τάση των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να αποταμιεύουν περισσότερο δεν προμηνύει γρήγορη επιστροφή στις μέρες του ανέμελου shopping therapy που χαρακτήρισε τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών το τέταρτο τρίμηνο του 2008 ανήλθε στα 13,8 τρισ. δολάρια.
Η συνολική τους περιουσία είχε μειωθεί στα 51,5 τρισ. δολάρια Η «βουτιά» του δείκτη S&P500 και η συνεχιζόμενη διόρθωση των τιμών στην αγορά στέγης το πρώτο τρίμηνο του 2009, υπολογίζεται σε πρόσθετες απώλειες 2,5 τρισ. δολαρίων για τα νοικοκυριά.
http://www.capital.gr/news.asp?id=696799

Δεν υπάρχουν σχόλια: