Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

έφηβοι - Γερμανία - ρατσιμός - εθισμοί

Πολλοί έφηβοι δηλώνουν ρατσιστές, κάνουν χρήση ναρκωτικών και είναι εξαρτημένοι από τα βιντεοπαιχνίδια, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών και Εγκληματολογίας (KFN) του Ανόβερου για τους νέους και τη βία, η οποία αναμένετο με μεγάλο ενδιαφέρον στη Γερμανία στη σκιά του μακελειού στο γυμνάσιο Αλμπερτβιλ.

«Τρομοκρατημένος» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Τρίτη, έξι ημέρες μετά το θάνατο που σκόρπισε σε σχολείο της βορειοδυτικής Γερμανίας 17χρονος δράστης και αυτόχειρας, λάτρης των βιντεοπαιχνιδιών.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ένας έφηβος στους επτά (14,4%) δηλώνει σφόδρα ρατσιστής και το 29,7% από αυτούς κρίνει ότι «υπάρχουν υπερβολικά πολλοί ξένοι στη Γερμανία». Επίσης, ποσοστό της τάξεως του 4,3% των εφήβων εκφράζει έντονο αντισημιτισμό, ενώ ποσοστό 4,9% λέει ότι ανήκει σε ομάδα της ακροδεξιάς.

«Τα στοιχεία αυτά είναι τόσο υψηλά που μας δίνουν έναν καλό λόγο για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας» στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς, σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 44.610 εφήβων ηλικίας 15 ετών σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας, έφερε επίσης στο φως εντυπωσιακά στοιχεία όσον αφορά τα παιχνίδια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το 15,8% των αγοριών παρουσιάζει συμπεριφορά εξάρτησης από τα βιντεοπαιχίνδια και το Διαδίκτυο, καθώς περνάει περισσότερες από 4,5 ώρες ημερησίως μπροστά σε έναν υπολογιστή. Το ανάλογο ποσοστό για τα κορίτσια είναι 4,35%.

Επίσης όσον αφορά τα οινοπνευματώδη ποτά και τα ναρκωτικά, περισσότεροι από το ένα πέμπτο των εφήβων καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 14,3% έχει ήδη κάνει χρήση καννάβης και το 4% σκληρών ναρκωτικών τύπου LSD ή κοκαΐνης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον στη Γερμανία, όπου η συζήτηση γύρω από τη βία των εφήβων και τα βιντεοπαιχνίδια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις μετά το μακελειό της περασμένης Τετάρτης στο σχολείο της πόλης Βίνεντεν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: