Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

απολύσεις - προσλήψεις - ΟΑΕΔ - Δεκέμβριος 2008

Ρεκόρ απολύσεων σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας της Τραπέζης της Ελλάδος. Τα στοιχεία για τις ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταδεικνύουν ότι οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας τον περασμένο Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ χάθηκαν 4.023 περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές το 2007. Επίσης, τον τελευταίο μήνα του 2008 έγιναν 12,9% λιγότερες προσλήψεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2007, ενώ η ίδια αυξητική τάση στις απολύσεις καταγράφεται και τους τρεις τελευταίους μήνες του χρόνου. Οπως προκύπτει από το δελτίο, η πτώση στην απασχόληση άρχισε να καταγράφεται από τον Αύγουστο.
Η εικόνα είναι αρκετά μετριοπαθής και δεν αποδίδει το βάθος του προβλήματος. Οπως σημειώνεται και στην υποσημείωση των στοιχείων, δεν καταγράφονται πλήρως ούτε οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, στις οποίες για τον μήνα Δεκέμβριο εμφανίζεται μείωση 6,1%, ούτε η απώλεια θέσεων εργασίας στους αυτοαπασχολουμένους, οι οποίοι δεν δηλώνονται, έτσι ή αλλιώς, στον ΟΑΕΔ, διότι δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.
Την ίδια ώρα που το πρόβλημα διογκώνεται, ο ΟΑΕΔ συνεχίζει να μην διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία και το υπουργείο Απασχόλησης να μη γνωρίζει επακριβώς την κίνηση της αγοράς εργασίας για την οποία παρέχεται ενημέρωση μόνο μέσω της ΤτΕ. Μάλιστα, χθες το σωματείο της Altec Telecoms κατήγγειλε «προκλητική αδιαφορία του ΟΑΕΔ» σε αίτημα που έχει υποβάλει εδώ και τρεις μήνες για τη χορήγηση επιδόματος που θα συνέβαλε στην κάλυψη ενός μικρού μέρους από τη μη καταβολή μισθών, δώρου και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω πτώχευσης της εταιρείας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_17/03/2009_307772

Δεν υπάρχουν σχόλια: