Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

«Πρωταθλητές Ευρώπης» οι Έλληνες στην κατανάλωση αντιβιοτικών

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδων του κινδύνου ότι ο άνθρωπος θα επιστρέψει στην «προ αντιβιοτικών εποχή».
Σε «πρωταθλητές» Ευρώπης στην κατανάλωση των αντιβιοτικών έχουν εξελιχθεί οι Έλληνες τη στιγμή που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με το φαινόμενο του τέλους των αντιβιοτικών. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από την αλόγιστη χρήση αυτών των φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψει στην «προ αντιβιοτικών εποχή», όπου απλές λοιμώξεις μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών καθιστά τα μικρόβια ανθεκτικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για τη ζωή. Συγχρόνως όμως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα αντιβιοτικά ξαναγίνονται δραστικά έναντι των μικροβίων αν σταματήσει η άσκοπη υπερκατανάλωση τους για διάστημα από 3 έως 6 μήνες.
Αυτά επισήμαναν η επικεφαλής κλιμακίου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθηγήτρια παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων καθηγητής παθολογίας στο ΑΠΘ Παύλος Νικολαϊδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Επισημαίνοντας, τον κίνδυνο που δημιουργεί η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών καθιστώντας τα μικρόβια ανθεκτικά η κ. Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι ενώ σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν 160 αντιβιοτικά μπορεί ένας ασθενής να πεθάνει γιατί έχει προσβληθεί από ένα μικρόβιο το οποίο είναι ανθεκτικό σε όλα τα αντιβιοτικά. Παρουσιάζοντας στοιχεία έρευνας για την κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 5000 ατόμων στην Αττική, υπογράμμισε ότι το 70% των ερωτηθέντων είχε κάνει χρήση αντιβιοτικών το τελευταίο εξάμηνο και μάλιστα το 80% από αυτούς ήταν ηλικίας κάτω των 44 ετών. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι Έλληνες κάνουν αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών γιατί δεν γνωρίζουν σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται. Ενώ τα αντιβιοτικά δεν χρησιμεύουν σε περίπτωση γρίπης, κρυολογήματος, πυρετού και ιώσεων το 38% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν τη γρίπη, το 35% τον πυρετό και το 64% ότι σκοτώνουν τους ιούς. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 44% των γονιών δίνουν αντιβιοτικά στα παιδιά τους χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό. Αλλά και οι γιατροί φαίνεται ότι δεν είναι άμοιροι ευθυνών στην αλόγιστη συνταγογράφιση. Ενώ το 86% των γονιών καλούν γιατρό στο σπίτι, το 75% παίρνει συνταγές αντιβιοτικών από γιατρούς. Η κ. Γιαμαρέλλου επισήμανε ότι η κατάχρηση αντιβιοτικών στα Ελληνόπουλα είναι μεγάλη όπως αποδεικνύουν διάφορες μελέτες παιδιάτρων ανά την Ελλάδα. Πέντε με έξι μητέρες στις 10 έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού, ενώ σε ποσοστό 20-40% δίνουν στα παιδιά τους αντιβιοτικά χωρίς συνταγή παιδιάτρου, ενώ στην περίπτωση που ο παιδίατρος αρνηθεί τη χορήγηση αντιβιοτικού το 20% των μητέρων ασκεί στο γιατρό πίεση να χορηγήσει αντιβιοτικά ή αλλάζει γιατρό.
Ο κ. Νικολαϊδης αναφερόμενος στα κρούσματα κλεμπσιέλας, ενός ανθεκτικού στα αντιβιοτικά μικροβίου, σε νοσοκομεία της Ελλάδας, τα χαρακτήρισε ως σποραδικά. «Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για επιδημία αλλά ξέρουμε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν. Παλαιότερα στη δεκαετία του ΄90 είχε αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά η ψευδομονάδα. Αυτά τα φαινόμενα θα υπάρχουν συνεχώς και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει» πρόσθεσε ο κ Νικολαϊδης. Παράλληλα ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η κλεμπσιέλα έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα, το Ισραήλ και στις ΗΠΑ, αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα αντοχής στα αντιβιοτικά. Τέλος παρουσιάζοντας στοιχεία μελέτης του ΑΧΕΠΑ τόνισε ότι το 60-70% των αρρώστων που παίρνουν αντιβιοτικά δεν τα χρειάζονται ενώ το 50% τα χρησιμοποιεί σε συνδυασμούς αδόκιμους και καταστροφικούς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: