Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

περιστατικά «κυβερνοκατάληψης»

Εταιρείες και δημόσια πρόσωπα, από το BBC μέχρι τη Σκάρλετ Γιόχανσον, κατέθεσαν πέρυσι ρεκόρ καταγγελιών για περιπτώσεις «κυβερνοκατάληψης», στα οποίο επιτήδειοι καταχωρούν διαδικτυακές διευθύνσεις με αναφορές σε ξένες εμπορικές ονομασίες και ονόματα με σκοπό το κέρδος.
Το κέντρο επιδιαιτησίας και μεσολάβησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) του ΟΗΕ δέχτηκε πέρυσι 2.329 καταγγελίες, οι οποίες αφορούσαν μεταξύ άλλων δικτυακούς τόπους με αναφορές στην υποψηφιότητα της Μαδρίτης για τους Ολυμπιακούς του 2016, την eBay, τη Google, τη Nestle, το Πανεπιστήμιο Γιέιλ, τα κινητά Blackberry, το κλαμπ της Αρσεναλ ,αλλά και ιδιώτες όπως ο μπασκετμπολίστες Ντένις Ρόντμαν.
Ο αριθμός των καταγγελιών παρουσιάζει αύξηση 8% σε σχέση με το 2007, αναφέρει το AFP. Οι καταγγέλοντες δικαιώθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ σε ένα 30% των περιπτώσεων υπήρξε συμβιβασμός χωρίς απόφαση του Οργανισμού.
Σε μια παλαιότερη περίπτωση, η Μαντόνα είχε κερδίσει τα δικαιώματα για τη διεύθυνση madonna.com, την οποία είχε προλάβει να κατοχυρώσει άλλος.
Σύμφωνα με το Reuters, ο εμπορικός κλάδος που πλήττεται περισσότερο από τις κυβερνοκαταλήψεις (cybersquatting) ήταν οι φαρμακοβιομηχανίες, λόγω δικτυακών φαρμακείων στων οποίων τις διευθύνσεις περιέχονται κατοχυρωμένα ονόματα φαρμάκων. Αλλοι δημοφιλείς στόχοι είναι οι τράπεζες, το Διαδίκτυο και οι τηλεπικοινωνίες, το λιανεμπόριο, τα τρόφιμα και τα εστιατόρια.
Ο γενικός διευθυντής του WIPO Φράνσις Γκάρι προειδοποίησε μάλιστα ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί στο μέλλον με την καθιέρωση νέων διαδικτυακών ονομάτων χώρου -για παράδειγμα η έγκριση της κατάληξης .apple θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην εταιρεία υπολογιστών και ψυχαγωγίας Apple.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: