Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

κεραίες κινητής τηλεφωνίας - Ελλάδα

Περισσότερες από το 80% των λειτουργουσών κεραιών κινητής τηλεφωνίας, βάσει νόμου, σήμερα είναι παράνομες. Ο νόμος 3431/2006 προβλέπει όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας να συνοδεύονται από Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) οι οποίες εγκρίνονται από τις περιφέρειες της χώρας. Αλλά καθώς η διάταξη αυτή επιβλήθηκε χωρίς αντίστοιχη προετοιμασία από την πλευρά των περιφερειών, οι ΜΠΕ σήμερα εγκρίνονται με ρυθμό χελώνας.

Από τις 5.500 κεραίες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στη χώρα, περισσότερες από 4.000 τυπικά είναι παράνομες.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ), με την ανοχή της πολιτείας επιχειρεί ν’ απαλύνει αυτή την αλγεινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, υποστηρίζοντας με προσωπικό τις περιφέρειες της χώρας στην έγκριση των ΜΠΕ. Ωστόσο, η παντελής απουσία προσωπικού και τεχνογνωσίας στις περιφέρειες, αλλά και η ταύτιση του προσωπικού των περιφερειών με την τοπική κοινότητα, καθιστούν την έγκριση ενός φακέλου αδειοδότησης κεραιοσυστήματος υπόθεση που απαιτεί δύο έως τρία έτη στη διεκπεραίωσή του. Είναι αξιοσημείωτο ότι από την ψήφιση του ν. 3431 τον Ιανουάριο του 2006, έχουν αδειοδοτηθεί λιγότερες από 1.000 κεραίες.

Επιπλέον η ΕΕΤ&Τ, αλλά και η πολιτεία, είναι ανήμπορες ν’ αντιδράσουν στις «λαϊκίστικες» επιθέσεις των τοπικών αρχόντων που υποκινούμενοι από ψηφοθηρικούς λόγους «κόπτονται» για την υγεία των δημοτών τους. Και με δεδομένο ότι η λειτουργία των κεραιών δεν είναι σύννομη -αφού απουσιάζουν οι ΜΠΕ- η πολιτεία και η EET&T παραμένει θεατής στο «κατέβασμα» των κεραιών.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας φοβούνται ότι το κλίμα αυτό θα επιδεινωθεί, καθώς θα πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (2010), με τα δίκτυα να φτάνουν σε οριακό σημείο λειτουργίας τους.

Ηδη ώς ένα βαθμό αυτό είναι ορατό και σε πολλές περιοχές, τόσο στο Λεκανοπέδιο, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπάρχουν οι λεγόμενες «τρύπες» στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Μια τέτοια τρύπα είναι στην περιοχή του Παπάγου και στην Κηφισιά, όπου οι δήμαρχοι και οι «ακτιβιστές» έχουν κατεβάσει αρκετές κεραίες κινητής τηλεφωνίας τα τελευταία δύο χρόνια. Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, ο Δήμος Χανίων, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισε την απόσυρση όλων των κεραιών από τον ιστό της πόλης. Στελέχη της ΕΕΤΤ έπειτα από αυτό μετέβησαν στην πόλη και τους έπεισαν ν’ ανακαλέσουν την απόφαση (πάλι ομοφώνως) καθώς η κινητή τηλεφωνία δεν λειτουργεί χωρίς κεραίες μέσα στον αστικό ιστό.

Η κατάσταση για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας γίνεται ακόμη πιο πιεστική, καθώς η ανάπτυξη δικτύων που παρέχουν προηγμένες υπηρεσίες (3ης γενιάς, 3G) απαιτεί ακόμη πιο πυκνά δίκτυα κεραιών, απ’ ό,τι τα δίκτυα δεύτερης γενιάς (2G) που αναπτύχθηκαν από το 1993 και μετά.

Πολλοί είναι εκείνοι τώρα που προκρίνουν μια αλλαγή του νόμου 3431/2006 έτσι ώστε να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις αδειοδοτήσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία επέλεξε ως μέτρο εκτόνωσης της πίεσης τη δημιουργία Παρατηρητηρίου ηλεκτρομαγνητικής (η/μ) ακτινοβολίας. Το σχέδιο νόμου είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να εισαχθεί σύντομα στη Βουλή για ψήφιση.

Βάση του σ/ν προβλέπεται η δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την μέτρηση κάθε είδους η/μ ακτινοβολίας που εκπέμπεται από οποιασδήποτε μορφής πηγή (κεραία). Προς την κατεύθυνση αυτή, δίκτυο σταθερών και κινητών σταθμών, θα καταγράφει τα επίπεδα των η/μ πεδίων και θα τα απεικονίζει αυτομάτως στο διαδίκτυο, με καταληπτό τρόπο από τους απλούς πολίτες.

Η δημιουργία του θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της ΕΕΤ&Τ η οποία και θα καλύπτει τα ελλείμματά του. Ακόμη βασική πηγή εσόδων θα είναι το ετήσιο τέλος των 200 ευρώ που έχει καθοριστεί να καταβάλουν οι κάτοχοι αδειοδοτημένων κεραιών.

«Μαύρη αγορά»

Οι δυσκολίες στην αδειοδότηση κεραιών μέσα στον αστικό ιστό έχει δημιουργήσει μια «μαύρη» αγορά, που βασίζεται στις υπέρογκες μισθώσεις χώρων (κυρίως ταράτσες) και στον «στρατό» που έχουν δημιουργήσει οι υπεργολάβοι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Σε ό, τι αφορά τα μισθώματα, η παραμονή μιας κεραίας στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να κοστίζει από 1.000 έως 2.000 ευρώ μηνιαίως και το τίμημα αυτό μπορεί ν’ αυξάνεται υπέρμετρα σε περιοχές όπου η προσφορά χώρων είναι μικρότερη. Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο και για μισθώματα 5.000 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, για την εγκατάσταση των κεραιών αξιοποιείται ένας «στρατός» από τσιλιαδόρους, μπράβους και μηχανικούς που εγκαθιστούν τις κεραίες -κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας. Τέλος, είναι συνήθεις οι επιχειρήσεις εξαπάτησης του κοινού, με την κάλυψη των κεραιών μέσα σε εικονικούς ηλιακούς θερμοσίφωνες και άλλες αντιαισθητικές κατασκευές. Φυσικά, αυτό το κόστος μεταφέρεται στους καταναλωτές και την κοινωνία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_28/03/2009_309157

2 σχόλια:

koulpa είπε...

xaxa δεν είναι η πρώτη φορά που βάζουμε το κάρο μπροστά από τα βόδια..:):)
σχιζοφράνια.. θέλουμε κινητά αλλά όχι κεραίες;..:):)
την καληνύχτα μου:):)

geokalp είπε...

καλημέρα!

όπως τα γράφεις!
+ ότι κάποιοι μαζεύουν €15,000/χρόνο για να νοικιάσουν χώρο για μια κεραία, κρυμένη μέσα σε επιγραφή - έχω μια τέτοια στο μαγαζί κάτω από το πατρικό μου