Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολική και ηλιακή ενέργεια - συγχωνεύσεις και εξαγορές

Μεγάλη αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών παρατηρείται στον τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολική και ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με τη νέα ετήσια μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC) “Renewables Deals”.

Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε την υδροηλεκτρική ως η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά την αιολική, καθώς υπολογίζεται στο 20% του συνόλου των συμφωνιών ΑΠΕ.

Ο αντίκτυπος της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι αισθητός και όσον αφορά στην εμπορική αξία των συμφωνιών, η οποία σημείωσε πτώση, παρόλο που έκλεισαν πολλές συμφωνίες. Αξίζει να σημειώσουμε μερικά από τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης:

- Το 1/4 των συμφωνιών στην ενέργεια αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή την τεχνολογία.

- Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές υπολογίζεται στο ένα δέκατο της αξίας των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας.

- Το 2007 και 2008 έκλεισαν 441 συμφωνίες στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών με συνολική αξία που ανήλθε στα $70,3 δισ.

- Οι συμφωνίες παραγωγής ηλιακής ενέργειας τετραπλασιάστηκαν σε αριθμό, ενώ η συνολική τους αξία υπερτετραπλασιάστηκε το 2008, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το μέσο μέγεθος μίας συμφωνίας για παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε επίσης – από τα $76,7 εκατ. το 2007 σε $89,3 εκατ. το 2008.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2020, το 20% της ενέργειας που καταναλώνεται να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Ομπάμα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την ηλιακή, την αιολική και τη γεωθερμική ενέργεια για να παράγει ενέργεια για τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια.

Οι «παίκτες»

Η πώληση του 25% της EDP Renováeis -της θυγατρικής εταιρείας ηλιακής ενέργειας του πορτογαλικού ομίλου ενέργειας EDP- σε θεσμικούς επενδυτές βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των συμφωνιών στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών για το 2008. Η είσοδος στο χρηματιστήριο της EDP είχε ως αποτέλεσμα την άντληση $2,8 δισ. Η Scottish & Southern Energy (SSE) ενεπλάκη σε μία άλλη μεγάλη συμφωνία, αποκτώντας την Airtricity Holdings στην Ιρλανδία σε μία συμφωνία αξίας $2,1 δισ., καθιστώντας την SSE τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας στη Βρετανία. Οι δύο συμφωνίες εκτός Ευρώπης αφορούσαν αμφότερες εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η σημασία των εκτός κλάδου «παικτών» τονίζεται από το γεγονός ότι μόλις το 16% όλων των εξαγορών στις ανανεώσιμες πηγές το 2008 έγινε από εναλλακτικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

Οι περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες συμφωνίες

Η έμφαση για συμφωνίες στις ανανεώσιμες πηγές επικεντρώθηκε στην Ευρώπη κατά το 2007 και 2008 με συνολική αξία $17 δισ., όταν η αξία των συμφωνιών στον υπόλοιπο κόσμο έπεσε σε ετήσια βάση κατά 63%. Το μερίδιο της Βορείου Αμερικής έμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα όντας περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής αξίας των συμφωνιών παγκοσμίως. Οι συμφωνίες στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού έπεσαν σε ετήσια βάση από 64 σε 53 το 2008. Ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε παντού, με εξαίρεση τη Ρωσία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική.

Οκτώ από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες στο χώρο της ηλιακής ενέργειας ανακοινώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2008, με επτά από αυτές να πραγματοποιούνται τους τέσσερις τελευταίους μήνες, κάτι που δείχνει ότι η τάση δεν επηρεάστηκε από την επιδείνωση της τραπεζικής κρίσης το φθινόπωρο.

Ο κ. Σωκράτης Λεπτός-Bourgi, Partner της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα, επεσήμανε: «Το ενδιαφέρον για τις συμφωνίες στο χώρο της ηλιακής ενέργειας δεν προέρχεται από τον ενεργειακό τομέα. Ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας προσελκύει αυξημένο ενδιαφέρον από μία ευρεία γκάμα επιχειρήσεων που θέλουν να έχουν ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Παρά τη χρηματοπιστωτική κρίση, το ενδιαφέρον για τον κλάδο αναμένεται να παραμείνει, ιδίως καθώς οι αποτιμήσεις θα μειώνονται κάνοντας τους στόχους περισσότερο ελκυστικούς.»

Συμφωνίες που αφορούν τεχνολογία και κατασκευές

Η μελέτη “Renewables Deals” επισημαίνει την αυξανόμενη τάση για συμφωνίες που αφορούν εγκαταστάσεις ανάπτυξης τεχνολογίας και παραγωγής, οι οποίες βρίσκονται υψηλότερα στην αλυσίδα προμηθειών των ανανεώσιμων πηγών. Περίπου το ένα τέταρτο και το ένα τρίτο (29,5%) όλων των συμφωνιών του 2008 για ανανεώσιμες πηγές αφορούσαν τέτοιου είδους συμφωνίες. Ποσοστό σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το 11% κατά το 2007. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν κινήσεις από εταιρείες που αναζητούν να εξασφαλίσουν μία πλήρη και από άκρο σε άκρο αλυσίδα προμηθειών. Η τάση ενισχύεται από το αυξανόμενο ενδιαφέρον βιομηχανικών ομίλων και επενδυτικών κεφαλαίων που αναζητούν να ενισχύσουν την παρουσίασή τους στον κλάδο.

Ο κ. Λεπτός δήλωσε: «Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξελίσσεται σε μία όλο και πιο σημαντική αγορά καθώς εταιρείες και επενδυτές αντιδρούν στον αυξανόμενο ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσον αφορά στην κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών σε ενέργεια. Το 2009 θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Η πτώση των τιμών στην ενέργεια προκαλεί αμφιβολίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα ορισμένων επιχειρηματικών προσπαθειών στον χώρο της ενέργειας, από την άλλη, όμως, οι κυβερνήσεις έχουν την ευκαιρία να θέσουν ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για τον κλάδο.»

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/17/1642024.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: