Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

κινητό τηλέφωνο - πρόσβαση στο διαδίκτυο

Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ενώ στο διαδίκτυο έχουν πρόσβαση περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Γης (6,7 δισεκατομμύρια), σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών.

Η κινητή τηλεφωνία είναι αυτή, ωστόσο, που έχει επιφέρει τις σημαντικότερες αλλαγές στην κοινωνία, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η έλλειψη υποδομής τηλεπικοινωνιών θεωρείται η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την οικονομική τους ανάπτυξη.

Στην Αφρική, η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας έχει αυξηθεί από 2% στις αρχές του αιώνα σε 28% σήμερα, καθώς στις αναπτυσσόμενες χώρες χρησιμοποιούνται τα δύο τρίτα των κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων, μάλιστα, έχει παρακάμψει σε μεγάλο βαθμό τη σταθερή τηλεφωνία, καθώς ο πληθυσμός στρέφεται κατευθείαν στην κινητή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η διάδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας έχει ανοίξει ένα παράθυρο στον αναπτυσσόμενο χώρο καθώς έχει οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των επικοινωνιών: «Με τη διάδοση των υπηρεσιών και τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας έχουν γίνει άλματα σε επίπεδο επικοινωνίας σε έναν κόσμο που ήταν μέχρι πρότινος ξεκομμένος».

Θεαματική αύξηση στη χρήση του διαδικτύου υποδεικνύει επίσης η έκθεση, καθώς ο αριθμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε αυτό διπλασιάστηκε πέρσι στο 23% έναντι του 11% το 2002. Η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών εξακολουθεί να είναι μεγάλη στις διαδικτυακές υπηρεσίες, καθώς λιγότεροι από 5% Αφρικανοί ήταν «διασυνδεμένοι» το 2007, στην Ασία δεν υπερέβαιναν το 15%, ενώ η διείσδυση του Διαδικτύου σε Ευρώπη και Αμερική ανερχόταν σε 43% και 44% αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη διείσδυση των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής παρατηρείται στη Σουηδία, ενώ οι επόμενες στη σειρά είναι η Ν. Κορέα και η Δανία.

Πηγή: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: