Σάββατο 2 Ιουνίου 2007

Ειρηνική χώρα - Ελλάδα - Κόσμος



Η Νορβηγία αναδεικνύεται ως η πιο ειρηνική χώρα παγκοσμίως, αφού κατατάσσεται πρώτη στη λίστα του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης, έπειτα από έρευνα που διεξήχθη από το Economist Intelligence Unit (EIU) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Economist».
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση, η Κύπρος στην 51η και η Τουρκία στην 92η, ενώ οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 96η θέση. Τελευταία χώρα στη λίστα είναι το Ιράκ. Επίσης, η έρευνα τοποθετεί τη Γερμανία στη 12η θέση, τη Γαλλία στην 34η, τη Βρετανία στην 49η και τη Ρωσία στην 118η.

Τη «χρυσή» δεκάδα των πιο ειρηνικών χωρών, μετά τη Νορβηγία, συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Φινλανδία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Πορτογαλία και η Αυστρία.

Σύμφωνα με το Βήμα του Σαββάτου, η εν λόγω έρευνα αποτελεί την πρώτη προσπάθεια κατάταξης 121 χωρών με βάση την ειρηνική ζωή καθώς και τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάταξη των χωρών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση σε ελαφρό οπλισμό, τις αμυντικές δαπάνες, τη διαφθορά και το επίπεδο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Oι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν και τους κυριότερους παράγοντες που βοηθούν μια κοινωνία να είναι ειρηνική. Διαπίστωσαν ότι η ειρήνη σχετίζεται άμεσα με τρία συγκεκριμένα στοιχεία: το ύψος του εισοδήματος και την ικανότητα πρόσβασης σε υλικά αγαθά, το μορφωτικό επίπεδο και το επίπεδο συμμετοχής σε περιφερειακούς οργανισμούς.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Στιβ Κιλέλι, γνωστός για τη φιλανθρωπική δράση του. «Σκοπός του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης ήταν να δει πέρα από τη χονδροειδή καταμέτρηση των πολέμων με το να εξερευνήσει σε τι ακριβώς συνίσταται η ειρήνη» είπε ο Κλάιντ Μακ Κόναχι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης.
ewsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: