Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

trafficking - Ελλάδα

Χώρα του trafficking παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Ως χώρα διέλευσης και προορισμού παράνομης διακίνησης γυναικών και παιδιών, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και εξαναγκαστική εργασία, σημειώνεται η Ελλάδα στην έβδομη ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση προσώπων (trafficking).
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα, αν και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα ελάχιστα όρια που προβλέπονται για την εξαφάνιση του φαινομένου της διακίνησης, επιδεικνύει σημαντική πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στις συνολικές προσπάθειες προστασίας των θυμάτων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τις έρευνες και καταδίκες υπευθύνων για παράνομη διακίνηση ατόμων.Τονίζεται ότι οι περισσότερες γυναίκες διακινούνται προς την Ελλάδα κυρίως από τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Νιγηρία και κατά δεύτερο λόγο από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία. Σημειώνεται επίσης και διακίνηση ανδρών κυρίως από την Αλβανία για εξαναγκαστική εργασία στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή βελτίωση στο σχετικό κατάλογο με τις χώρες όλου του κόσμου, και αναβαθμίζεται, στο πλαίσιο των τεσσάρων κατηγοριών που περιλαμβάνει ο σχετικός πίνακας. Μεταξύ 164 χωρών, φέτος η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην «κατηγορία 2» (Tier 2), όπου τοποθετούνται οι χώρες στις οποίες εκτιμάται απλά ότι υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της διακίνησης.
Η χώρα μας αναβιβάσθηκε σε αυτή την κατηγορία από πέρυσι. Στις εκθέσεις του 2005 και 2004 βρισκόταν στην «κατηγορία 2 - προς επόπτευση» (Tier 2 - Watch List). Στην έκθεση δε, του 2003, είχε τοποθετηθεί στην τελευταία, τρίτη κατηγορία (Tier 3), όπου είχε υπαχθεί από το 2001.Στην «κατηγορία 2», μαζί με την Ελλάδα, βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της περιοχής μας, όπως η Τουρκία, η Σερβία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, αλλά και οι Σλοβακία, Πορτογαλία, Πακιστάν, Λίβανος, Ισραήλ κ.ά.
Στην ίδια κατηγορία και η ΚύπροςΣτην «κατηγορία 2 - προς επόπτευση», τοποθετείται, μεταξύ άλλων χωρών, η Κύπρος.
«Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διακίνησης ατόμων» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρέσβης Μαρκ Λέιγκον, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία κατά της διακίνησης είναι επαρκής, αλλά υπάρχουν αδυναμίες στον εντοπισμό των θυμάτων του φαινομένου, ενώ παρατηρείται περιορισμένη χρήση των υφιστάμενων χώρων υποδοχής και προστασίας των θυμάτων.
Σημείωσε επίσης την ανάγκη τα θύματα να μην αντιμετωπίζονται ως παράνομοι εγκληματίες και επισήμανε την πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προσπάθεια εντοπισμού, σύλληψης και καταδίκης των υπευθύνων του εμπορίου λευκής σαρκός.
Για την Κύπρο, ο κ. Λέιγκον ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με το μεγάλο αριθμό γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη που διακινούνται στη χώρα αυτή και υπογράμμισε την αναγκαιότητα του τερματισμού της έκδοσης «καλλιτεχνικής βίζας», μέσω της οποίας πολλές γυναίκες πηγαίνουν στην Κύπρο, για να εργαστούν ως χορεύτριες και καταλήγουν στην πορνεία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: