Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Κλιματικές αλλαγές - Ελλάδα



Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, μεγαλύτερη ξηρασία, εξάπλωση ασθενειών, αφανισμός ζώων και φυτών.

Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στην Ελλάδα. Όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Λεκάνης της Μεσογείου, έτσι και στη χώρα μας πολλές παράκτιες περιοχές θα κινδυνεύσουν από πλημμύρες και διάβρωση. Σημαντικό ποσοστό των υδάτινων αποθεμάτων αναμένεται να καταστεί ακατάλληλο προς χρήση, καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα προκαλέσει μεγάλη διείσδυση αλμυρού νερού σε ποταμούς και παράκτιους υδροφορείς. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου: σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace, η ρύπανση των υδάτων- που αποτελεί ήδη σημαντική απειλή για την υγεία των ανθρώπων- θα επιδεινωθεί, καθώς θα σημειωθούν υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπων ως αποτέλεσμα της μείωσης της ροής των ποταμών.

Οι περισσότερες έρευνες για τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στην Ελλάδα έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη μείωση της ετήσιας βροχόπτωσης και την έντονη ξηρασία, που θα πλήξουν τη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μείωση των βροχών στη Μεσόγειο για το καλοκαίρι θα φθάσει έως και το 40% για την περίοδο 2071-2100 σε σχέση με την περίοδο 1961-1990, ενώ- όσον αφορά ειδικά την Ελλάδα- αύξηση στις βροχοπτώσεις εμφανίζεται να είναι περισσότερο πιθανή στη Β. Μακεδονία και τη Θράκη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το ξηρό κλίμα και οι έρημοι που υπάρχουν στη Βόρεια Αφρική εξαπλώνονται προς τη χώρα μας.

Η έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπει ότι η μέση αύξηση της θερμοκρασίας για την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι για το 2100 από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα κατά το καλοκαίρι ο συνολικός αριθμός ημερών με θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου για την περίοδο 2071-2100 αναμένεται να αυξηθεί κατά 987% σε σχέση με την περίοδο 1961-1990, ενώ η αύξηση των ημερών καύσωνα, με θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, θα φθάσει το 3.850%! Επιπλέον, στην Αθήνα αναμένεται να καταγραφεί κατά 7,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη θερμοκρασία τον Ιούλιο από το 2071 έως 2100, απ΄ ότι την τριακονταετία 1961-1990, με 40 βαθμούς Κελσίου έναντι 32,5. Επίσης η αντίστοιχη αύξηση στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να είναι 8 βαθμοί Κελσίου (με 41 έναντι 33) και στη Λάρισα 8 (με 41,5 έναντι 33,5). Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα προκαλέσει αφ΄ ενός την αύξηση της συχνότητας των πυρκαγιών και αφ΄ ετέρου περισσότερα κρούσματα αναπνευστικών παθήσεων σε αστικούς πληθυσμούς. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα «τροφοδοτήσει» επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα δημιουργήσουν «πρόσφορο» έδαφος για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως η χολέρα, ο κίτρινος και ο δάγκειος πυρετός και η σχιστοσωμίαση.

Κινδυνεύει η πανίδα
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετανάστευση αλλά και την εξαφάνιση ευπαθών ειδών της πανίδας στη Ελλάδα κρούει και η WWF. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις, η ερημοποίηση και η επικείμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου θεωρούνται οι σημαντικότεροι «εχθροί» των παράκτιων υγροβιότοπων, πέρα από τον ανθρωπογενή παράγοντα. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, ανάμεσα στα πρώτα «θύματα» λόγω της διατάραξης της ισορροπίας των ελληνικών παράκτιων οικοσυστημάτων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών θα περιλαμβάνονται το γκιζάνι (ένα ενδημικό ψάρι της Ρόδου που ζει σε γλυκά νερά), ο βάτραχος της Καρπάθου και πιθανότατα ο πελεκάνος του Αμβρακικού.

Οι πυρκαγιές
Επιπλέον, η αύξηση της συχνότητας των πυρκαγιών λόγω της εντονότερης ξηρασίας θα πλήξει πληθυσμούς των ήδη υπό προστασία αρκούδων και τσακαλιών της χώρας. Ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης Στερν για τις κλιματικές αλλαγές είναι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα σημάνει εξαφάνιση σε ποσοστό από 20% έως 50% ειδών της πανίδας, ενώ οι επιπτώσεις στην περιοχή της Μεσογείου θα είναι ακόμα πιο έντονες όσον αφορά τη χλωρίδα. Όπως αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Νature», υπολογίζεται ότι στις χώρες της Μεσογείου ποσοστό 30% κατά μέσον όρο των ειδών της χλωρίδας θα εξαφανισθεί, ενώ στις ορεινές περιοχές το ποσοστό ίσως ξεπεράσει το 60%. Φυτικά είδη, όπως η ελιά, μπορεί σε βάθος χρόνου να «μεταναστεύσουν» βορειότερα λόγω της αναμενόμενης αύξησης της θερμοκρασίας· γεγονός που σε συνδυασμό με τη λειψυδρία, η οποία θα μειώσει τις αποδόσεις πολλών καλλιεργειών, θα επηρεάσει σημαντικά τον γεωργικό τομέα της χώρας. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΝΑSΑ από τους Καπετανάκη και Ρόζενβιγκ το 1997 αναφέρει ότι στην περιοχή της Καρδίτσας οι αποδόσεις καλλιεργειών αραβοσίτου θα μειωθούν κατά 8% μέχρι το 2030. Διπλάσια υπολογίσθηκε ότι θα είναι η μείωση για την περιοχή της Νάουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: