Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007

Απόψη για το Χρηματιστήριο Αξιών - Ελλάδα

Το 58% των Ελλήνων παραμένουν επιφυλακτικοί προς το ΧΑ λόγω ...πρότερου βίου

Η πλειονότητα των Ελλήνων, το 58%, εξακολουθούν να έχουν αρνητική άποψη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΧΑΕ.
Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί σε σχέση με δύο χρόνια πριν, αφού συνολικά θετική γνώμη για το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζεται να έχει το 42% των ερωτηθέντων, έναντι 33% σε αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει από την ΕΧΑΕ στο 2005. Το 76% πιστεύει ότι η συμβολή του ΧΑ στις εξελίξεις που διαμορφώνουν το οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας είναι σημαντική, ενώ το 68% πιστεύει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες στη βελτίωση της λειτουργίας και του ρόλου του ΧΑ.
Σύμφωνα με την έρευνα το 48% είναι αρνητικό στο να επενδύσει σήμερα στο χρηματιστήριο, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν ήταν στο 54%.
Κύριοι λόγοι για την άρνηση του κοινού να επενδύσει στο ΧΑ, είναι οχι το οτι δεν «έχουν χρήματα» (μόλις το 2%), αλλά το οτι επηρεάζονται από την αναξιοπιστία του παρελθόντος (20%) ή επειδή το ΧΑ έχασε κεφάλαια στο παρελθόν (19%).
Στην ερώτηση «τι θα σας έκανε να επενδύσετε τα χρήματά σας στο ΧΑ», το 30% απάντησε η άνοδος του Γενικού Δείκτη, αλλά παράλληλα και η λήψη αυστηρότερων μέτρων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας, καθώς και η εισαγωγή μεγάλων εταιρειών στο Χρηματιστήριο.
Αναφορικά με το τι έφταιξε στο παρελθόν σε σχέση με το ΧΑ, το 66% αναφέρεται σε έλλειψη ελέγχου από πλευράς κράτους και στην είσοδο πολλών εταιρειών στο ΧΑ που δεν είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Το 85% επιμένει ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση από πλευράς ΧΑ προς τους επενδυτές, ενώ η αναξιοπιστία του παρελθόντος, καθώς και το γεγονός ότι μέρος των ερωτηθέντων είχε επενδύσει στο παρελθόν και έχασε, είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αρνητική στάση του κοινού απέναντι στο ΧΑ.
Σε οτι αφορά την ταυτότητα της έρευνας σημειώνεται οτι πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Tradelink την περίοδο Απριλίου - Μαΐου 2007, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 800 ατόμων.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων 340 άτομα δήλωσαν ότι έχουν επενδύσει στο ΧΑ στο παρελθόν ή και τώρα και στις απαντήσεις αυτών βασίζονται τα συμπεράσματα. Το 57% ήταν άνδρες και το 43% ήταν γυναίκες, με τις ηλικίες 40-49 ετών να αποτελούν το 37% των επενδυτών και 30-39 ετών το 33%,.

Το σχέδιο για τη δημιουργία της ΧΝΕΤ
Προς τη δημιουργία ενός μεγάλου ενιαίου συστήματος συναλλαγών υπό την επωνυμία «XΝΕΤ», με την οποία θα επιδιωχθεί η διασύνδεση της πλατφόρμας διαφόρων χρηματιστηρίων στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, κινείται η διοίκηση της ΕΧΑΕ.
Το όραμα της ΕΧΑΕ για την περιοχή είναι η δημιουργία μιας μεγάλης εικονικά ενιαίας αγοράς για την ευρύτερη περιοχή.Το υπουργείο Οικονομίας χρηματοδοτεί μέρους του νέου έργου, το οποίο είναι συνολικού ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αφορά τη συμμετοχή στην κοινή πλατφόρμα των αγορών της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Αιγύπτου, της ΠΓΔΜ, της Ιορδανίας και της Σερβίας.Οι κεντρικές υπηρεσίες αφορούν σε χρηματοοικονομική πληροφόρηση μέσω ιντερνετ, ενιαία πρόσβαση στις αγορές, ενιαία πληροφόρηση και διόδευση εντολών εκκαθάρισης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: