Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007

Πανελλήνιες εξετάσεις - Ελλάδα


Και να φανταστείτε ότι τα θέματα θεωρήθηκαν εύκολα!!!

31.000 υποψήφιοι κάτω από τη βάση
Δεν μπαίνουν στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους 2.000 αριστούχοι- 8.000 κενές θέσεις


Περίπου 31.000 υποψήφιοι θα βρεθούν φέτος κάτω από τη βάση του 10, ενώ η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των βαθμολογιών φέρνει 8.000 κενές θέσεις, 2.000 αριστούχους που δεν μπαίνουν στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους και περίπου 18.000 υποψήφιους που θα εισαχθούν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.
Η βάση του 10 δεν θα επιτρέψει και φέτος να καλυφθούν οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων στο σύνολό τους. Σύμφωνα με τις βαθμολογικές επιδόσεις των φετινών υποψηφίων και περιμένοντας την ανακοίνωση των βαθμών πρόσβασης, υπολογίζουμε ότι οι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση θα ανέλθουν φέτος στις 31.000, ενώ παράλληλα άλλες 2-3.000 υποψηφίων με βαθμολογία λίγο πάνω από τα 10.000 μόρια δεν θα πετύχουν της εισαγωγή τους στα ΑΕΙ- ΤΕΙ λόγω της αναμενόμενης ανόδου των βάσεων εισαγωγής. Συνολικά εκτιμάται ότι το 36-38% των υποψηφίων θα αποκλειστεί από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ελάχιστοι φοιτητές σε ΤΕΙ
Στα πλαίσια αυτά είναι φανερό ότι από τις 67.102 θέσεις εισακτέων θα μείνουν ακάλυπτες πάνω από το 12% αυτών, δηλαδή περίπου 8.000 θέσεις. Οι θέσεις αυτές που θα μείνουν κενές θα αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα τμήματα των ΤΕΙ του 2ου, 4ου και 5ου Επιστημονικού πεδίου τα οποία εδρεύουν σε Καλαμάτα, Κοζάνη, Μεσολόγγι, Καβάλα, Λάρισα, Ηράκλειο, Φλώρινα, Άρτα, Καστοριά και Κεφαλονιά. Στα πλαίσια αυτά να θυμίσουμε ότι τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα υπάρχουν όχι ένα και δυο αλλά μερικές δεκάδες ΤΕΙ τα οποία θα έχουν στο Α΄ και Β΄ έτος σπουδών τους ελάχιστους φοιτητές. Είναι φανερό ότι για αρκετά ΤΕΙ επιφυλάσσεται χρόνο με τον χρόνο μια προοπτική που μοιάζει πολύ με την πολιτική του «ώριμου φρούτου»: «κλειστόν λόγω ελλείψεως σπουδαστών». Παράλληλα, θα μείνουν κενές θέσεις στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (Πλοιάρχων και Μηχανικών) του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου καθώς και στα τμήματα ξένων Φιλολογιών, δηλαδή της Ιταλικής, Ισπανικής, Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Μαζικές ανακατανομές
Οι μαζικές ανακατανομές που έκανε το ΥΠΕΠΘ τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο στα ΑΕΙ όσο και κυρίως στα ΤΕΙ, με τη μεταφορά δεκάδων εκατοντάδων θέσεων από τις σχολές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε σχολές της περιφέρειας, μεγιστοποίησαν τον αριθμό των υποψηφίων που αναμένεται να μπουν σε κάποιο τμήμα ΑΕΙΤΕΙ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας. Το γεγονός αυτό, που συνεπάγεται αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες από τη μεριά των οικογενειών των υποψηφίων (περίπου 10.000 ευρώ ετησίως), σε συνδυασμό με το γεγονός της εισόδου σε τμήμα έξω από τις προτιμήσεις των υποψηφίων, έχει αυξήσει τα τελευταία 2 χρόνια τον αριθμό των νέων που επιλέγουν κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κουβελιώτη, διευθυντή του εκπαιδευτικού οργανισμού Center for Ιnternational Εducation, «τον τελευταίο μήνα έχει παρατηρηθεί έντονο ενδιαφέρον για προπτυχιακές σπουδές σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια,γεγονός που οφείλεται στην ενδεχόμενη μεγάλη άνοδο των βάσεων που θα έχει ως συνέπεια ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων να μην εισαχθεί σε πανεπιστημιακό τμήμα της απολύτου επιλογής του».

Οι αριστούχοι
Η αύξηση του αριθμού των αριστούχων φέτος (πάνω από 6.100) σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των θέσεων εισακτέων στις περιζήτητες σχολές σπρώχνει ανοδικά τις βάσεις τους, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πετύχουν την είσοδό τους σε σχολή της πρώτης προτίμησής τους περίπου 2.000 αριστούχοι υποψήφιοι.
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070625&nid=5068933&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

Δεν υπάρχουν σχόλια: