Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

Ανταγωνιστικότητα - Ελλάδα

ICAP: Ανταγωνιστικότητα 2006
Η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά στις εισροές ξένων επενδύσεων, αλλά και στην πάταξη της διαφθοράς, όπως επεσήμανε ο διευθυντής Μελετών Οικονομικού Περιβάλλοντος της ICAP AE, Κωνσταντίνος Αϊβαλής, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας 2006.

Ωστόσο, το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, περιορίζεται όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καθώς (με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4,2% στην περίοδο 2002-2006) η χώρα βρέθηκε στο «κλαμπ» των κρατών, που πλησιάζουν τη σύγκλιση με τον μέσο κοινοτικό όρο (οι τελευταίες προβλέψεις για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2007 και το 2008 αναφέρονται σε ρυθμούς 3,9% και 4% αντίστοιχα).Η παρουσίαση έγινε ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου. «Η έκθεση θα μελετηθεί», είπε ο κ. Σιούφας, προσθέτοντας όμως ότι αυτή «εκφράζει απόψεις. Δεν εκφράζει ούτε την κυβέρνηση, ούτε το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης». Αύξηση παραγωγικότητας-απασχόλησης
Βάσει της έκθεσης, οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι σε σχέση με τους κοινοτικούς (η παραγωγικότητα έχει φτάσει πλέον στο 99,3% του μέσου όρου της ΕΕ-25 και η χώρα κατατάσσεται 13η μεταξύ των 25).Η απασχόληση του πληθυσμού αυξήθηκε πέρυσι στο 60,1%, από 59,4% το 2005 (με προοπτική να αυξάνεται κατά 1,8% ετησίως την επόμενη διετία, βάσει εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών).
Σύμφωνα με την έκθεση, ο στόχος για ποσοστό απασχόλησης 62,5% το 2008 κρίνεται απόλυτα εφικτός, ενώ ρεαλιστικό είναι το 64,1% για το 2010.

Πρώτη μεταξύ ΕΕ-15 στη διαφθορά
Αντίθετα, η «βαθμολογία» της Ελλάδας στον τομέα της διαφάνειας-διαφθοράς το 2006 την τοποθετεί στην τελευταία θέση στην ΕΕ-15.
Ανάμεσα στους «25», ξεπερνά μόνο την Πολωνία, σύμφωνα με τη «Διεθνή Διαφάνεια». Εξάλλου, ο δείκτης ελέγχου διαφθοράς της Διεθνούς Τράπεζας «δίνει» τιμή 0,4 στην Ελλάδα, έναντι 1,2 (μ.ο) για την ΕΕ - 25.Σε επίπεδο διεθνούς κατάταξης στο οικονομικό- επιχειρηματικό περιβάλλον, οι περισσότεροι δείκτες εμφανίζουν την Ελλάδα ουραγό στην ΕΕ των 15, ακόμη και των 25: πχ, είναι 17η μεταξύ των 25, από άποψη αντιμονοπωλιακής πολιτικής, ενώ κατατάσσεται 23η στον δείκτη αποτελεσματικότητας του κράτους. Καλύτερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις (3η στην ΕΕ-15).
Πολύ καλά τα «πηγαίνει» η Ελλάδα στις δημόσιες επενδύσεις (2η μεταξύ των 15 και 4η ανάμεσα στους 25), που διαμορφώθηκαν στο 4,1% του ΑΕΠ το 2006 (η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μόλις 0,8% πίσω από την πρωτοπόρο Τσεχία).Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, «η ασθενική εξέλιξη των εισροών παραπέμπει άμεσα στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας -ελκυστικότητας της ελληνικής οικονομίας».
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη στροφή των παραδοσιακών επενδυτών της Ελλάδας σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, αλλά και στο ότι «η κλασική δομή των παγκόσμιων ροών επενδύσεων έχει αλλάξει, σε βάρος των κλάδων όπου η Ελλάδα παραδοσιακά λειτουργούσε ως πόλος έλξης επενδύσεων».

Ζητούνται μείωση γραφειοκρατίας και φορολογικών συντελεστών
Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στην ΕΕ των 15 βρίσκεται η Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τις διοικητικές διαδικασίες και τον αριθμό ημερών που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, το διοικητικό κόστος και το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, μία από τις κυριότερες προτάσεις που κατέθεσε στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων του ΕΣΑΑ, Σπύρος Μακρυδάκης, ήταν ακριβώς η πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά και της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. «Αυτό που έγινε στην Πάντειο, να γίνει και αλλού», είπε χαρακτηριστικά.Οι υπόλοιπες προτάσεις του κ. Μακρυδάκη ήταν:
Περιορισμός της παραοικονομίας (πχ, με μείωση φορολογικών συντελεστών ως κίνητρο για λιγότερη φοροδιαφυγή και φυλάκιση όσων «κλέβουν» φόρους).
Ενίσχυση της αξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων επιχειρήσεων.
Αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών σχημάτων (π.χ, venture capital), ώστε να υλοποιούνται καινοτόμες επενδύσεις, χωρίς επαχθείς εμπράγματες εγγυήσεις.
Ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας-αύξηση των διαθέσιμων πόρων (πρόταση στην οποία συναίνεσαν και οι πρυτάνεις των δύο πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης).
Μείωση της νεανικής ανεργίας.
Τόνωση έρευνας-καινοτομίας.
Απελευθέρωση αγορών - αντιμετώπιση του ζητήματος των «κλειστών» επαγγελμάτων.

Ελληνικές Επιχειρήσεις
Στασιμότητα στην ανταγωνιστικότητά τους διαπιστώνουν σχεδόν τρεις στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η ICAP ΑΕ, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 400 εταιριών (στην πλειοψηφία τους μικρές που απασχολούν μέχρι δέκα άτομα), στο διάστημα Δεκεμβρίου 2006-Ιανουαρίου 2007. Η ίδια έρευνα δείχνει ακόμη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, αφού -σε μεγάλο ποσοστό- θεωρούν ότι υπερέχουν έναντι του ανταγωνισμού σε επιχειρηματική ικανότητα, ποιότητα κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και φυσικούς πόρους.

Αρνητική κριτική στο φορολογικό σύστημα
Σχετικά με τις σχέσεις με το κράτος, το 66% θεωρεί ότι παρέμειναν «περίπου ίδιες» και το 2006, έναντι ποσοστού 16,3%, που τις χαρακτηρίζει χειρότερες και 14% που τις θεωρεί καλύτερες.
Οι επιχειρηματίες εκφράζουν αρνητική άποψη για τα κίνητρα και τα αντικίνητρα που σχετίζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο και το φορολογικό σύστημα, ενώ αντίθετα, παρά τις κατά καιρούς καταγγελίες, δεν φαίνεται να ενοχλούνται ιδιαίτερα από τα μεταφορικά και επικοινωνιακά δίκτυα ή την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος.Όσον αφορά, τέλος, την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (ποσοστό 75%) θεωρούν ότι το 2006 υπήρξε στασιμότητα, έναντι ποσοστού 13% που πιστεύει ότι σημειώθηκε πρόοδος και 8,8% που κάνει λόγο για οπισθοδρόμηση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: