Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

Ευρώ & Πληθωρισμός - ΕΕ - Ελλάδα

Eurobank: Το ευρώ προκαλεί τον πληθωρισμό

Το ίδιο το ευρώ είναι η αιτία για την επιδείνωση των αντιλήψεων των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό μετά την 1/1/2002 τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη, αφού η απαισιοδοξία περιορίζεται μόνο στις χώρες αυτές και δεν εμφανίζεται στις χώρες που διατήρησαν τα εθνικά τους νομίσματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Eurobank

Η ΣΥΓΧΥΣΗ των νοικοκυριών, που φαίνεται να προκάλεσε το ευρώ, πιθανόν να έχει αντίκτυπο στον οικονομικό προγραμματισμό τους, σύμφωνα με τη μελέτη. Η λανθασμένη αντίληψη των νοικοκυριών για τις μεταβολές των τιμών είναι δυνατό να οδηγεί σε λανθασμένη κατανομή των δαπανών τους, καθώς και σε αυξημένη αβεβαιότητα ως προς την επάρκεια του εισοδήματός τους, όπως αναφέρεται στη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank με τίτλο «Οι αντιλήψεις για τον πληθωρισμό και η επίδραση του ευρώ.
Κίνητρο για τη μελέτη, σύμφωνα με την τράπεζα, ήταν η διάχυτη δυσφορία του κόσμου ότι το ευρώ είναι υπεύθυνο για την «ακρίβεια» που τον ταλαιπωρεί και πλήττει το εισόδημά του. Οι αντιλήψεις των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό προέρχονται από μηνιαίο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα νοικοκυριά των επιμέρους κρατών-μελών της, το οποίο έχει παραμείνει αναλλοίωτο από το 1985 έως σήμερα.
Η απαισιοδοξία των νοικοκυριών σχετικά με τον πληθωρισμό γίνεται ιδιαίτερα έντονη από το 2002 και μετά, με την είσοδο δηλαδή του ευρώ σε φυσική μορφή. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει ο δείκτης των αντιλήψεων των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό μετά την εισαγωγή του ευρώ και στην ευρωζώνη. Τα νοικοκυριά που αντιλαμβάνονται αύξηση των τιμών, αυξάνονται απότομα μετά το 2002. Αντίθετα, η πλειονοψηφία των νοικοκυριών στις χώρες της ΕΕ-15 εκτός ευρωζώνης θεωρεί ότι οι τιμές κινούνται σταθεροποιητικά ή πτωτικά.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_35_27/06/2007_195415

Δεν υπάρχουν σχόλια: