Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Το 2007 οι βαρύτερες απώλειες για τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν

Έξι άνδρες των αμερικανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο ανατολικό Αφγανιστάν. Με 101 νεκρούς στρατιώτες συνολικά, το 2007 γίνεται η πιο αιματηρή χρονιά για τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν, όπως και στο Ιράκ με 852 νεκρούς σε μία ατέλειωτη αιματοχυσία...
Περίπολος της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης για την Αργωγή και την Ασφάλεια (ISAF) έπεσε σε θανάσιμη ενέδρα ανταρτών, επιστρέφοντας από την επαρχία Νουριστάν αργά το βράδυ της Παρασκευής. Οι αντάρτες επιτέθηκαν στους στρατιώτες πυροβολώντας και εκτοξεύοντας ρουκέτες. Σκοτώθηκαν έξι Αμερικανοί στρατιώτες και τρεις Αφγανοί.
Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων φέτος, που καθιστά παράλληλα το 2007 τη χρονιά με τις μεγαλύτερες απώλειες για το στρατό των ΗΠΑ μετά την εισβολή που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 για εκδίωξη του καθεστώτος των Ταλιμπάν και μαχητών της Αλ Κάιντα.
Από τις αρχές του 2007 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 101 Αμερικανοί στρατιώτες σε επιθέσεις ανταρτών στην αφγανική επικράτεια. Οι Ταλιμπάν ανασυντάσσονται και σε καθημερινή βάση σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις της ISAF και τους αντάρτες, κυρίως στις ανατολικές και νότιες επαρχίες του Αφγανιστάν.
Στην πρόσφατη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο γενικός γραμματέας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ ανήγγειλε ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ακόμη και από χώρες που μέχρι σήμερα ήταν διστακτικές στο να αποστείλουν στρατεύματα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: