Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Υπομονή για εγχείρηση καρδιάς στον «Ευαγγελισμό»



«Στον αέρα» βρίσκεται από τα μέσα του Αυγούστου η καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών, που αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και έξι μήνες, έως ότου βρεθεί κενό κρεβάτι.
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η μονάδα ανάνηψης, όπου μεταφέρονται οι χειρουργημένοι μετά την επέμβαση παραμένει... ερμητικά κλειστή από τα μέσα του Αυγούστου, από τότε δηλαδή που κάηκε ο μετασχηματιστής ρεύματος και άρχισε η ανακατασκευή της.
Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνει την Παρασκευή η εφημερίδα Τα Νέα, η συγκεκριμένη κλινική συνεχίζει να εφημερεύει μέρα παρά μέρα, εκ περιτροπής με το «Ιπποκράτειο» -πρόκειται για τα δύο δημόσια νοσοκομεία που έχουν καρδιοχειρουργικό τμήμα στην Αθήνα- καλύπτοντας, πέρα από τους ασθενείς της Αττικής, και τις ανάγκες της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου και του Αιγαίου.
Ο «Ευαγγελισμός» αναγκάζεται να αναλαμβάνει ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν κατεπειγόντως, ακόμη και όταν δεν εφημερεύει, αφού είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που αναλαμβάνει την αντιμετώπιση της ρήξης ισθμού αορτής με την ενδοαυλική τοποθέτηση stent.
Έτσι, «τυχεροί» μέσα στην... ατυχία τους αποδεικνύονται οι ασθενείς του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι διακομίζονται στο «Ωνάσειο», το οποίο εφημερεύει τις συγκεκριμένες ημέρες.
Οι καρδιοχειρουργοί έχουν κάνει... κατάληψη σε τέσσερα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, αλλά επισημαίνουν ότι τα κρεβάτια αυτά είναι πάντα «πιασμένα» και ελλιπώς εξοπλισμένα. Οι ασθενείς περιμένουν έως και έξι μήνες μέχρι να έρθει η σειρά τους για να χειρουργηθούν, καθώς δίδεται προτεραιότητα στα επείγοντα.
Τα προβλήματα εντείνονται και από τις ελλείψεις προσωπικού στον «Ευαγγελισμό», που ξεπερνούν τις 1.300 κενές οργανικές θέσεις. Ειδικότερα, λείπουν 550 νοσηλευτές και 130 γιατροί, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν διοικητικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται το γεγονός ότι το νοσοκομείο χρωστά 15.000 ρεπό στους εργαζομένους, ενώ δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες-εφημερίες από τον Αύγουστο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: