Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Πληθωρισμός Ευρωζώνης Οκτωβρίου - ΕΕ

Στο υψηλότερο επίπεδο της διετίας σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς το ράλι του πετρελαίου οδήγησε υψηλότερα τις τιμές σε μεταφορές και τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός ανήλθε σε 2,6% έναντι 2,1% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 0,5%.
Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στο αυξημένο κόστος των μεταφορών και τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων, κυρίως σε γάλα, τυριά, αυγά, ψωμί και δημητριακά.
Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση και 2,1% σε ετήσια βάση από 2% το προηγούμενο δίμηνο.
Στο σύνολο της ΕΕ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 2,7%.
ΕΚΤ: Έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια «αν χρειαστεί»
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια αν χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τους πληθωριστικούς κινδύνους, αναφέρεται στο δελτίο Νοεμβρίου της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Η ευρωτράπεζα βλέπει αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και ταυτόχρονα κίνδυνο απότομης επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, συνδυασμός που κάνει τους αναλυτές να πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για έναν ακόμη χρόνο.
«Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντισταθμίσει τους κινδύνους στη σταθερότητα των τιμών, όπως απαιτείται από την εντολή μας» είπε η ΕΚΤ, αν και η αναταραχή στις χρηματαγορές έχει αυξήσει την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές.
«Αυτό εγγυάται προσεκτική αξιολόγηση των επιπρόσθετων πληροφοριών πριν καταλήξουμε σε νέα συμπεράσματα για τη νομισματική πολιτική» σημειώνεται.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: