Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

σταθερή/κινητή τηλεφωνία - ΕΕ


Σχεδόν το ένα πέμπτο των νοικοκυριών στην Ευρώπη (ποσοστό 18%) έχει εγκαταλείψει τη σταθερή τηλεφωνία και χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα κινητά για όλες τις κλήσεις, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
Τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών που χρησιμοποιούν μόνο κινητό καταγράφονται από το Ευρωβαρόμετρο στη Λιθουανία, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια (48%) έχουν εγκαταλείψει τη σταθερή. Δεύτερη έρχεται η Φινλανδία (42%), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση στην ΕΕ-25 με ποσοστό γύρω στο 12%.
Όπως σχολιάζει το BBC, τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βρετανία (13%) και η Γερμανία (11%) παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά νοικοκυριών που χρησιμοποιούν μόνο κινητά, σε σχέση με τις νέες χώρες-μέλη, όπως η Κροατία (42%).
Η διαφορά αυτή εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι σε πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες-μέλη η διείσδυση της σταθερής τηλεφωνίας δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή όσο στις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες -στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, τα κινητά είναι συχνά τα πρώτα τηλέφωνα που απέκτησαν οι χρήστες.
Σήμερα για κάθε 100 Ευρωπαίους αντιστοιχούν 95 κινητά τηλέφωνα, αν και η αναλογία αυτή ποικίλλει δραματικά από χώρα σε χώρα: Η υψηλότερη στην ΕΕ-27 καταγράφεται στο Λουξεμβούργο, όπου σε κάθε 100 κατοίκους αντιστοιχούσαν 143 κινητά (στοιχεία του 2004), ενώ η χαμηλότερη καταγράφεται στη Ρουμανία, όπου σε κάθε 100 άτομα αντιστοιχούσαν μόλις 47 κινητά.
Στην Ελλάδα το 2004 αντιστοιχούσαν 84 κινητά ανά 100 κατοίκους, λιγότερα από τον μέσο όρο των 90 στην ΕΕ-25.
Σε όλες τις χώρες της Ένωσης, πάντως, η διείσδυση της κινητής έχει πλέον ξεπεράσει τη διείσδυση της σταθερής τηλεφωνίας, σημειώνει η Eurostat.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: