Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

κρούσματα του AIDS - Ελλάδα



Κατά 20% εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι. Τα επίσημα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο οι ειδικοί ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως ο ιός «χτυπά» ολοένα και νεότερους ανθρώπους.
«Οι νέοι έχουν εφησυχάσει σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να παραλείπουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Ουσιαστικά, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες συμπεριφέρονται λες και έχουν ξεχάσει το συγκεκριμένο νόσημα, γι' αυτό και είναι απαραίτητη η ανάγκη ενημέρωσης τόσο των ενηλίκων όσο και των μαθητών» επισημαίνει ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθυντής του Γ' Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός.
Σεξ χωρίς προφυλάξεις όμως κάνει και ο ένας στους τρεις φορείς του ΑΙDS, γεγονός που θέτει τόσο τους ίδιους σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν κάποιο νέο ιό με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους όσο και τους συντρόφους τους, όπως προέκυψε από πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη που αποκάλυψε η εφημερίδα Τα Νέα.
Παρ' όλα αυτά, οι μονάδες λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκούν, ενώ έντονο είναι το πρόβλημα, εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευμένων νοσηλευτών. Ειδικότερα, στην Αττική λειτουργούν μόλις δέκα μονάδες -είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Σισμανόγλειο, δεν διαθέτουν ειδικά τμήματα- ενώ στην περιφέρεια η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: