Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

εκπλήρωση βαθμίδων εκπαίδευσης - Ελλάδα


Οκτώ χιλιάδες μαθητές εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την εκπαίδευση κυρίως για οικονομικούς λόγους, ενώ ένας στους 10 Έλληνες δεν τελείωσε ούτε καν το Δημοτικό.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, στην τελευταία απογραφή πληθυσμού αποκαλύπτεται ότι ένα εκατ. άνθρωποι, δηλαδή περίπου ένας στους δέκα κατοίκους δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε το Δημοτικό Σχολείο, ενώ περίπου 2.800.000, ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική- στοιχειώδη εκπαίδευση, το υποχρεωτικό 9χρονο σχολείο (Δημοτικό- Γυμνάσιο).
Το σημαντικότερο των στοιχείων αυτών είναι ότι ανάμεσα στις δύο απογραφές (1991- 2001), περίπου 120.000 παιδιά δεν ολοκλήρωσαν την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, παρ' όλο που βρίσκονταν σε σχολική ηλικία όταν αυτή θεσμοθετήθηκε ως υποχρεωτική, πριν από 32 χρόνια.
Το μικρότερο ποσοστό πολιτών που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση έχουν οι Νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χανίων, Αχαΐας, Χίου, Δωδεκανήσου (35-49%), ενώ οι Νομοί Ροδόπης, Ευρυτανίας, Ξάνθης, Καρδίτσας και Γρεβενών έχουν το 63-67% των κατοίκων τους με σχολικές γνώσεις χαμηλότερες από τις υποχρεωτικές.
Το πρόβλημα αγγίζει περισσότερο τα παιδιά εργατών, ομογενών, αλλοδαπών, των Αθίγγανων και της μουσουλμανικής μειονότητας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: