Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου


Κινεζική είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου. Πρόκειται για την κρατικά ελεγχόμενη ΡetroChina η οποία κατά την εισαγωγή της, τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης είδε την τιμή της να εκτινάσσεται κατά 163%, ξεπερνώντας σε κεφαλαιοποίηση το 1 τρισ. δολάρια.
Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που ξεπερνά σε κεφαλαιοποίηση το 1 τρισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να εκθρονίσει από την πρώτη θέση την Exxon Mobil. Μάλιστα, η χρηματιστηριακή της αξία είναι μεγαλύτερη από την πρόσθεση της αξίας της Εxxon Μobil και της General Εlectric.
Την Τρίτη τιμή της μετοχής της κινεζικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωνε διόρθωση 7,7%, πέφτοντας από το ορόσημο του 1 τρισ. ευρώ.
Στο χθεσινό επίπεδο των 43,96 γουάν η μετοχή της PetroChina είναι τέσσερις φορές πιο ακριβή από εκείνη της Exxon, αν και τα έσοδά της είναι μόνο το ένα τέταρτο των εσόδων της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της PetroChina ανήλθαν, το 2006, σε 20,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, σε σύγκριση με τα 22,1 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου της Exxon Mobil.
Στην πραγματικότητα η χρηματιστηριακή αυτή ευφορία μπορεί περισσότερο να «δείχνει την είσοδο της Κίνας στους μοντέρνους καιρούς και τη μεγάλη χρηματιστηριακή της φούσκα», όπως το παρουσίασε ο Χουγκ Γιανγκ της Αberdeen Αsset Μanagement Αsia της Σιγκαπούρης.
Ενας άλλος ειδικός, ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ της Βerkshire Ηathaway, ο οποίος διέθετε τη μεγαλύτερη (μετά την κρατική) συμμετοχή στην κινεζική εταιρεία πέρυσι, την πούλησε φέτος, οκταπλασιάζοντας την επένδυσή του και στηρίζοντας τα κέρδη της εταιρείας του κατά 64% το τρίτο τρίμηνο φέτος. Αλλά όπως εξήγησε: «Εμείς στην Βerkshire ποτέ δεν αγοράζουμε μετοχές όταν βλέπουμε τις τιμές να εκτινάσσονται».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: