Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Πως τρέφονται τα ελληνόπουλα..


Χωρίς πρωϊνό και με σουβλάκι τρέφονται τα ελληνόπουλα

Με σουβλάκι, με άδειο στομάχι το πρωί, με ελάχιστη άσκηση και λίγα φρούτα και λαχανικά, πορεύονται τα παιδιά ηλικίας 3-18 ετών στη χώρα μας

Ένας στους τέσσερις εφήβους φεύγει κάθε πρωί από το σπίτι του με άδειο στομάχι, ενώ μόλις ένα στα δέκα παιδιά ακολουθεί μεσογειακή διατροφή στη χώρα μας. Σε αντίστοιχη έρευνα στην Ισπανία βρέθηκε ότι το 46% των παιδιών τρέφεται με βάση το μεσογειακό μοντέλο.
Το ότι τα ελληνόπουλα είναι τα πλέον παχύσαρκα, επιβεβαιώνεται και από αυτή την έρευνα που έκανε το «Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος», καθώς προκύπτει ότι ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 3-12 ετών είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο.
Στα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, καθώς παρατηρήθηκε στις αγροτικές περιοχές ότι ένα στα δύο παιδιά αυτής της ηλικίας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, η οποία συμπεριέλαβε πάνω από 1300 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, προκύπτει ότι περισσότερα από ένα στα δέκα τρώει, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα γρήγορο φαγητό, με κύρια προτίμηση το... παραδοσιακό σουβλάκι.
Τα μισά παιδιά απαντούν ότι κατά μέσον όρο μπορεί να καταναλώσουν ένα φρούτο ή ένα χυμό την ημέρα, ενώ για πολλά άλλα η λέξη φρούτα είναι άγνωστη. Η σχέση τους με τα λαχανικά είναι επίσης κακή, καθώς τα περισσότερα έχουν χαμηλότερη κατανάλωση λαχανικών σε σχέση με την ημερήσια ιδανική δόση, που καθορίζεται στα τρία μπολ ημερησίως.
Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το πρωϊνό, παραλείπεται συχνά από αρκετά παιδιά, ενώ οι έφηβοι ηλικίας 16-18 σε ποσοστό που αγγίζει το 15% δεν παίρνουν ποτέ πρωϊνό.
Όσον αφορά την άσκηση, ενώ θα έπρεπε τα παιδιά των ηλικιών αυτών να ασκούνται μία ώρα την ημέρα, τα περισσότερα από τα μισά βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: