Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

παγκόσμια ανταγωνιστικότητα - Κόσμος -Ελλάδα


Στην 65η θέση κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση «Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2007-2008» η οποία αφορά φέτος 131 χώρες. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
O ΣΕΒ μίλησε για «ανησυχητική» κατάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση στην Ευρώπη των 27 αφήνοντας τελευταίες τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Αναφέρθηκε επίσης στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών που αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς και στο γεγονός ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την κατάσταση της χώρας μας.
Μπροστά σε αυτά τα αποθαρρυντικά αυτά στοιχεία, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του ΣΕΒ : «Η ανταγωνιστική μας καθήλωση μας καταδικάζει σε ένα εθνικό μέλλον χαμηλής απόδοσης και κοινωνικής ανισότητας. Η Ελλάδα αξίζει και μπορεί περισσότερα».
Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης και η Ελβετία τη δεύτερη. Ακολούθησαν η Δανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Σιγκαπούρη ενώ η πρώτη δεκάδα συμπληρώθηκε με την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.
Ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής πρώτη έρχεται η Χιλή, ακολουθούμενη από το Μεξικό και την Κόστα Ρίκα. Σε ότι αφορά τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, η Κίνα και η Ινδία εξακολουθούν να προπορεύονται. Την έκπληξη έκαναν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της βορείου Αφρικής οι οποίες βρίσκονται πάνω από την 50η θέση όπως το Ισραήλ, το Κουβέιτ, το Κατάρ, η Τυνησία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Με βάση αυτά τα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συντελεστούν σε εθνικό επίπεδο, ο ΣΕΒ τόνισε πως ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, η βελτίωση των δημοσιονομικών και οι καινοτομίες στον επιχειρηματικό τομέα δεν κατάφεραν να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: