Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Kόστος πολέμων Αφγανιστάν/Ιράκ

Διπλάσιο από το μέχρι τώρα νομιζόμενο είναι για τις ΗΠΑ το κόστος των πολέμων στο Ιράν και το Αφγανιστάν σύμφωνα με έκθεση επιτροπής του Κογκρέσου που συνέταξαν βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, τα «κρυφά έξοδα» έχουν εκτινάξει το κόστος σε περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έναντι των 804 δισεκατομμυρίων που έχουν μέχρι τώρα ζητηθεί επισήμως. Το συνολικό κόστος και των δύο πολέμων θα αγγίξει τα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Τα αίτια του τεράστιου κόστους εντοπίζονται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, στο κόστος αποθεραπείας των τραυματιών αλλά και η απόσυρση των εφέδρων από την παραγωγική δραστηριότητα για να στρατευτούν, γεγονός που επηρεάζει την οικονομία των ΗΠΑ. Επισημαίνεται ακόμη το κόστος των δανείων για την αποπληρωμή του πολεμικών εξόδων.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έχει σχολιάσει τα πορίσματα της έκθεσης. Ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι η επιτροπή επηρεάζεται από τους Δημοκρατικούς και ότι συνέταξε την έκθεση χωρίς να συμβουλευτεί τα μέλη από τους Ρεπουμπλικάνους
Από την πλευρά τους, ωστόσο, ειδικοί τονίζουν ότι πολλά από τα στοιχεία είναι προσεγγιστικά.
Σε δηλώσεις του Τσακ Σούμερ, προέδρου της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής που συνέταξε την έκθεση, τόνισε ότι το κόστος για τις αμερικανικές οικογένειες γίνεται ανυπόφορο. Η μέση οικογένεια καλείται να πληρώσει μεταξύ 2002 και 2008 περίπου 21.000 δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση και 46.000 στην επόμενη δεκαετία.
Εν τω μεταξύ, σε μάχες νοτίως της Βαγδάτης αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ένοπλους αντάρτες και, κατά τις μάχες που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 15 μαχητές. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών.
* Όπως ακόμη ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός αποσύρει 3.000 στρατιώτες από την περιοχή της Ντιγιάλα στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των στρατευμάτων στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ διατηρούν 162.000 στρατιώτες στο Ιράκ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: