Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Μοριακός έλεγχος σε φιάλες αίματος - Ελλάδα


Τέσσερις στις δέκα φιάλες αίματος δεν εξετάζονται με μοριακές μεθόδους ενώ το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας παρακμάζει μέρα με τη μέρα.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 20 μήνες από τότε που μια 17χρονη κοπέλα μολύνθηκε από ιό του AIDS μέσω της μετάγγισης αίματος, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί και οι μέθοδοι ελέγχου του αίματος για μολυσματικές ασθένειες παραμένουν ανεπαρκείς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα, το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη εκείνη την εποχή, είχε παρακινήσει τον κ. Αβραμόπουλο να δηλώσει πως θα ξεκινούσε διαδικασίες για την θωράκιση της χώρας από τη μετάδοση λοιμωδών ασθενειών κατά τη μετάγγιση.
Από τότε σημειώθηκε μια μικρή πρόοδος η οποία, όμως, δεν αρκεί για να προστατεύσει τους πολίτες και να εξαλείψει τους κινδύνους.
Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τον διαγωνισμό του ΥΥΚΑ για τον μοριακό έλεγχο. Παρ’όλαυτά όμως τόνισε πως «είναι σημαντικό ότι από το 0 φτάσαμε στο 70% στους σχετικούς ελέγχους».
Το θέμα του ανεπαρκούς ελέγχου που γίνεται στο αίμα έφεραν πάλι στο προσκήνιο δύο θλιβερά περιστατικά. Πρόσφατα μια 60χρονη γυναίκα μολύνθηκε από τον επικίνδυνο ιό της ηπατίτιδας Β μετά από χειρουργική επέμβαση ενώ άλλο ένα άτομο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας προσβεβλημένο από τον ίδιο ιό.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: