Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Γάμος και καλοζωϊα - Ελλάδα


Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο σε σχέση με τους ανύπαντρους, τους χωρισμένους ή τους χήρους

Πράγματι, η τελευταία έρευνα της Κλινικής Μάγιο έδειξε ότι, με εξαίρεση την παχυσαρκία, οι παντρεμένοι διάγουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και τα οφέλη στην υγεία τους είναι μεγαλύτερα, ιδίως στις ηλικίες από 22 έως 45 ετών. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότερες ανακοπές καρδιάς την ώρα του σεξ συμβαίνουν σε ελεύθερες ή εξωσυζυγικές σχέσεις και ποτέ σε παντρεμένα ζευγάρια. Το σεξ στον γάμο είναι περισσότερο και ασφαλέστερο, ενώ το μεγαλύτερο όφελος προέρχεται από τη διαχείριση του στρες. Η συμβίωση μειώνει τις περισσότερες φορές το στρες και μαζί το κίνδυνο εμφράγματος». Οι στατιστικές σε Ευρώπη και Αμερική έχουν δείξει ακόμη ότι τόσο οι παντρεμένοι άνδρες όσο και οι γυναίκες ζουν περισσότερο σε σύγκριση με τους ανύπαντρους, χωρισμένους ή χήρους. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι παντρεμένες έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες σε σύγκριση με τις άλλες γυναίκες να πεθάνουν από έμφραγμα, καρκίνο, κίρρωση του ήπατος ή αυτοχειρία. Τα οφέλη όμως και σε αυτήν την έρευνα φάνηκε πως είναι μεγαλύτερα για τους παντρεμένους άνδρες που έχουν δύο έως τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους ελεύθερους να πεθάνουν από διάφορες ασθένειες. «Κακά τα ψέματα, δύο ζευγάρια μάτια και δύο μυαλά βλέπουν και σκέφτονται καλύτερα», υποστηρίζει ο ψυχίατρος κ. Μ. Μυλωνάκης. «Τα οφέλη του γάμου μπορούν να αποδοθούν στις αμοιβαίες φροντίδες αλλά και στον κανόνα που θέλει οι υγιέστεροι άνθρωποι να παντρεύονται σε μεγαλύτερα ποσοστά απ΄ ό,τι οι λιγότερο υγιείς. Όμως σε αυτό το ζήτημα συμβαίνει συχνά μια παρεξήγηση. Αρκετοί πιστεύουν ότι ένας άνθρωπος με ψυχική νόσο παρουσιάζει αυτήν τη διαταραχή επειδή ζει μόνος του. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για κλασική αναστροφή της σχέσης μεταξύ αιτίας και αιτιατού. Η ψυχική νόσος είναι ο λόγος για τον οποίον δεν παντρεύεται και όχι το αποτέλεσμα της έλλειψης συντρόφου- αν και η ύπαρξη συντρόφου είναι καθοριστική για την ψυχική υγεία κάθε ανθρώπου».
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071105&nid=6495653&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

Οι έρευνες και τα στοιχεία τόσο της Κλινικής Μάγιο όσο και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δείχνουν ακόμη ότι η συμβίωση χωρίς γάμο δεν έχει τα ίδια οφέλη. Η κοινωνική στήριξη είναι πολύ μικρότερη και το άγχος, κυρίως των γυναικών που συζούν χωρίς να έχουν παντρευτεί, μεγαλύτερο από αυτό των διαζευγμένων. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο εξέτασαν παντρεμένα ζευγάρια που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στον γάμο τους και διαπίστωσαν ότι αυτά επιδρούσαν αρνητικά στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ο κακός γάμος ήταν χειρότερος για τους παντρεμένους από άποψη υγείας σε σύγκριση με τους αδέσμευτους, διαζευγμένους ή χήρους. Είχαν αυξημένες πιθανότητες λοιμώξεων, αργή επούλωση τραυμάτων και ψυχικές διαταραχές.
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071105&nid=6495687&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

ΠΟΛΛΕΣ παράμετροι ενός καλού γάμου συμβάλλουν στη μείωση του στρες και συνακόλουθα στην υγεία και τη μακροζωία. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Κλινικής Μάγιο, τρεις είναι οι σπουδαιότεροι: 1 ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Το άθροισμα των εισοδημάτων του ζευγαριού παρέχει καλύτερη ζωή σε σύγκριση με εκείνη ενός μοναχικού ανθρώπου, καθώς το ζευγάρι μοιράζεται έξοδα που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέβαλλε μόνον ο ένας, όπως π.χ. ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο, κοινόχρηστα, ψώνια για το σπίτι. 2 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ. Διευρύνεται ο κύκλος των γνωριμιών και των δύο, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες κατάθλιψης και να αντιμετωπίζονται πιο εύκολα τα προβλήματα που ανακύπτουν καθώς υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο. 3 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η συνύπαρξη οδηγεί σε βελτίωση της συμπεριφοράς των δύο συντρόφων και του τρόπου ζωής τους, ιδιαίτερα αν υπάρχουν και παιδιά.
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071105&nid=6495682&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

Δεν υπάρχουν σχόλια: