Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

καθημερινή διατροφή - Ελλάδα



Σταθεροί στις ανθυγιεινές τους διατροφικές συνήθειες παραμένουν οι Έλληνες, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης. Οι πολλές ώρες στη δουλειά και η καθημερινή κόπωση οδηγούν τους εργαζομένους στην εύκολη λύση, που δεν είναι άλλη από τα... σουβλάκια.
Το συγκεκριμένο εύρημα, όπως και πολλά άλλα αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, περιλαμβάνονται στην έρευνα «Διατροφικές στάσεις, αντιλήψεις και συνήθειες των Ελλήνων», στην οποία συμμετείχαν 2.030 πολίτες.
Όπως γράφουν οι εφημερίδες Τα Νέα Σαββατοκύριακο και Το Βήμα, από την έρευνα προέκυψε ότι οι έξι στους δέκα καταναλωτές τρώνε εκτός σπιτιού δύο φορές την εβδομάδα και οι περισσότεροι απ' αυτούς προτιμούν σουβλάκια και πίτσες.
Αλλά και οι επτά στους δέκα μαθητές και φοιτητές τρώνε στο κυλικείο και μόνο οι έξι στους δέκα γονείς ελέγχουν τη διατροφή των παιδιών τους.
Το κόκκινο κρέας φαίνεται ότι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων καταναλωτών. Ωστόσο, στα τυποποιημένα τρόφιμα εξετάζουν τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, τη χώρα προέλευσης, τα λιπαρά, τα συστατικά, τα συντηρητικά και τα διατροφικά στοιχεία. Και, φυσικά, οι πέντε στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι είναι υπέρβαροι, ενώ οι έξι στους δέκα δεν έχουν κάνει ποτέ δίαιτα.
Το παρήγορο πάντως είναι ότι οι επτά στους δέκα καταναλωτές πιστεύουν ότι πρέπει να εισαχθεί στα σχολεία μάθημα για τη σωστή διατροφή.
Σχεδόν οι τρεις στους δέκα Έλληνες δηλώνουν «αδιάβαστοι», αφού παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν τις βασικές κατηγορίες των τροφίμων που ανήκουν στη μεσογειακή διατροφή. Ακόμη όμως και αν μένουν μετεξεταστέοι στη θεωρία, στην πράξη έχουν βάλει για τα καλά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο το ελαιόλαδο (93%) και τα φρούτα (72%).
Σε ό,τι αφορά όμως τα λαχανικά, η έρευνα δείχνει πως δεν χαίρουν ιδιαίτερης... εκτίμησης, καθώς οι τέσσερις στους δέκα παραλείπουν να τα συμπεριλάβουν στο πιάτο τους. Αντίθετα, το κόκκινο κρέας καταναλώνεται σε αρκετά μεγαλύτερες μερίδες από αυτές που προτείνει η μεσογειακή διατροφή, όπως επίσης και τα αλκοολούχα ποτά, εκτός του κρασιού, τα γλυκά και οι πατάτες.
«Χρυσές» δουλειές φαίνεται όμως να κάνουν και τα σουβλατζίδικα, αφού οι Έλληνες, όταν θέλουν να παραγγείλουν φαγητό απ' έξω, προτιμούν γύρο με πίτα σε ποσοστό 64%, ενώ δεύτερη στις προτιμήσεις τους έρχεται η πίτσα (42%).
Και μάλιστα, εκτός απο το γεγονός πως καταναλώνουν «βαριά» τρόφιμα, πλούσια δηλαδή σε θερμίδες και λιπαρά, αρκετοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να τρώνε και αργά. Ειδικότερα, οι τρεις στους δέκα κάθονται στο τραπέζι στις 9 το βράδυ, ενώ ένας στους πέντε τρώει βραδινό μετά τις 22:00.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: