Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Θηλασμός και εξυπνάδα - Βρετανία


Ένα γονίδιο που υπάρχει στους περισσότερους ανθρώπους εξηγεί γιατί τα μωρά που θηλάζουν γίνονται συχνά πιο έξυπνα από όσα μεγάλωσαν με τον μπιμπερό, ανακοίνωσαν Βρετανοί ερευνητές.
Τα παιδιά που φέρουν μια συγκεκριμένη ποικιλία του γονιδίου FADS2 γίνονται πιο έξυπνα όταν θηλάζουν πιθανώς επειδή μετατρέπουν πιο αποτελεσματικά τα λίπη του γάλακτος σε ουσίες που χρειάζεται ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος.
Η σχέση ανάμεσα στο μητρικό γάλα και το δείκτη νοημοσύνης (IQ) έχει παρατηρηθεί εδώ και μια δεκαετία, αν και παρέμενε ασαφής και αμφισβητήσιμη.
Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το βρεφικό γάλα του εμπορίου συχνά εμπλουτίζεται με ένα ένζυμο που υπάρχει στο μητρικό γάλα για τον μεταβολισμό των ω-λιπαρών οξέων.
To γονίδιο FADS2 που αφορά η τελευταία έρευνα στο King's College στο Λονδίνο είναι πράγματι το γονίδιο του εν λόγω ενζύμου.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ομάδα του Δρ Τέρι Μόφετ εξέτασε στοιχεία για 3.200 παιδιά στη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία.
Το 90% των παιδιών έφερε μια ποικιλία του FADS2 που λειτουργεί αποτελεσματικότερα. To IQ των παιδιών αυτών έπεφτε κατά 6 με 8 μονάδες αν δεν είχαν θηλάσει ως βρέφη.
Για το 10% των παιδιών που έφεραν μια άλλη, λιγότερο αποδοτική μορφή του FADS2, το IQ δεν φάνηκε να εξαρτάται από το αν θήλασαν ή όχι.
Τα ίδια αποτελέσματα βρέθηκαν να ισχύουν ανεξάρτητα από το βάρος του νεογνού, την κοινωνική τάξη και τη νοημοσύνη της μητέρας. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι το γονίδιο FADS2 της μητέρας δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ποιότητα του γάλακτος,
Εκτός του ότι αποσαφηνίζει το πώς το μητρικό γάλα βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη εξαρτάται τόσο από τα γονίδια (για παράδειγμα την ποικιλία του FADS2 που φέρει ο καθένας) όσο και από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε (το αν θήλασε ως βρέφος ή όχι).
«Διαπιστώνουμε ότι η φύση και η ανατροφή δουλεύουν μαζί» γράφουν οι ερευνητές.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: