Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

ελληνική ταχυδρομική αγορά


Στα 263 εκατ. ευρώ, έναντι 243 εκατ. ευρώ το 2005 ανήλθε η αξία της Αγοράς Ταχυμεταφορών το 2006, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 8,2% και μερίδιο περίπου 40% της συνολικής ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς, με το 60% να προέρχεται από την καθολική υπηρεσία που παρέχει το ΕΛΤΑ, όπως προκύπτει από την ετήσια μελέτη που εκπόνησε ο Τομέας Ταχυδρομείων της ΕΕΤΤ για το 2006.
Τη μελέτη παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ για τον τομέα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών κ. Θοδωρής Δραβίλλας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η συγκεκριμένη μελέτη αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, την αξία, το μέγεθος και τις τάσεις της Αγοράς Ταχυμεταφορών ενώ περιλαμβάνει στοιχεία για τα προβλήματα, τους παράγοντες διαμόρφωσης και τις προοπτικές εξέλιξης της Ταχυδρομικής Αγοράς.Επίσης, σημειώνεται πως μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της Μελέτης είναι τα ακόλουθα:
* Όσον αφορά στις τιμές των ταχυμεταφορικών υπηρεσιών, η μεγαλύτερη μείωση μέσης τιμής παρατηρήθηκε στην ταχυμεταφορά εγγράφων.
* Ιδιαίτερα θετική είναι η συμμετοχή του κλάδου στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι οι συνολικές θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν κατά το διάστημα 2005-2006 κατά 1,4%, ενώ παρατηρήθηκε μία μετατόπιση του μερικώς απασχολούμενου προσωπικού σε προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα, στην ταχυδρομική αγορά απασχολούνται σήμερα 22.000 εργαζόμενοι περίπου, εκ των οποίων πλέον των 10.700 ατόμων υπολογίζεται ότι απασχολούνται στις επιχειρήσεις ταχυμεταφορών.
* Πάνω από τα μισά ταχυδρομικά αντικείμενα που διακινούν οι εταιρίες ταχυμεταφορών είναι επιστολές κάτω των 500 γραμμαρίων ενώ αύξηση συγκριτικά με πέρυσι εμφανίζει και η διακίνηση δεμάτων έως 20 κιλά.
* Η αγορά ταχυμεταφορών χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό λόγω του υψηλού βαθμού συγκέντρωσης που παρατηρείται στα μερίδια αγοράς. Κατά το 2006, οι 5 μεγαλύτερες επιχειρήσεις διακίνησαν το 76,6% του συνολικού αριθμού των ταχυδρομικών αντικειμένων της αγοράς έναντι 80,2% το 2005 και κατέχουν το 69% των συνολικών εσόδων έναντι 71,3% το 2005.
* Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές εξέλιξης του κλάδου των ταχυμεταφορών για την περίοδο 2007-2010, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης σε όλες τις κατηγορίες των ταχυδρομικών υπηρεσιών, ενώ η ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών στο βαλκανικό χώρο αναμένεται να δώσει ώθηση τόσο στις διεθνείς εταιρείες ταχυμεταφορών όσο και στις εγχώριες εταιρίες που δεν διαθέτουν αυτόνομο δίκτυο για να πραγματοποιήσουν την διακίνηση των ταχυδρομικών αντικειμένων στο εξωτερικό και σε συνεργασία με τις διεθνείς εταιρίες. Ως εκ τούτου, η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της αγοράς ταχυμεταφορών.
Ο Αντιπρόεδρος για τον Τομέα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών της ΕΕΤΤ, κ. Θοδωρής Δραβίλλας, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Μελέτης δήλωσε "Είναι εμφανής η συνεχής ανοδική πορεία της ταχυδρομικής αγοράς, τόσο σε επίπεδο όγκου διακινούμενων αντικειμένων όσο και σε επίπεδο εσόδων. Μάλιστα, φαίνεται πως το 2006 ήταν χρονιά ανάκαμψης για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των ταχυμεταφορών ενώ παρουσιάζεται τάση για επιπλέον ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η σημαντική κάμψη που παρατηρήθηκε στα χρηματοοικονομικά μεγέθη των προηγούμενων ετών, όλοι ελπίζουν πως ανήκει στο παρελθόν. Το κατάλληλο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη Πανευρωπαϊκή απελευθέρωση, μπορούν να δημιουργήσουν περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της συνολικής ταχυδρομικής αγοράς αφού στην Ελλάδα διακινούνται μόλις 60 αντικείμενα ανά κάτοικο, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι υπερ-τριπλάσιος και υπερβαίνει τα 200 αντικείμενα. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕΤΤ θα συνεχίσει να ασκεί τον πολυδιάστατο ρυθμιστικό και εποπτικό της ρόλο, συμβάλλοντας στην πρόοδο του κλάδου, προασπίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα του Καταναλωτή ταχυδρομικών υπηρεσιών".
http://www.capital.gr/news.asp?Details=402528

Δεν υπάρχουν σχόλια: