Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Παχυσαρκία και καρκίνος - Κόσμος


Ακόμα και η μέτρια αύξηση βάρους, ειδικά αν προκαλείται από την κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών, αυξάνει το ρίσκο για έξι μορφές καρκίνου, δείχνει μεγάλη μελέτη στη Βρετανία.
Η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία πιθανότατα είναι πιο στενή απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, καταλήγουν οι 21 έγκριτοι επιστήμονες, οι οποίοι συνδύασαν τα αποτελέσματα 7.000 επιλεγμένων μελετών από τη βιβλιογραφία των τελευταίων 40 ετών.
Η μελέτη του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας Καρκίνου (WCRF) εντόπισε «πειστικές» ενδείξεις ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία και έξι μορφές καρκίνου, πέντε περισσότερες απ' ό,τι στην τελευταία αντίστοιχη έρευνα του Ταμείου πριν από μια δεκαετία.
«Συστήνουμε να είναι οι άνθρωποι όσο το δυνατόν πιο αδύνατοι εντός του υγιούς εύρους και να αποφεύγουν την αύξηση βάρους σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής» δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Μάρμοτ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Πέντε είναι τα κυριότερα σημεία της μετα-ανάλυσης:
*Επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον και το ζαμπόν, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και το ορθό και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
*Για την αποφυγή του καρκίνου του παχέος εντέρου, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να μην ξεπερνά τα 500 γραμμάρια την εβδομάδα.
*Το αλκοόλ είναι πράγματι παράγοντας κινδύνου και η κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο μικρά ποτήρια κρασί ανά ημέρα για τους άνδρες και το ένα για τις γυναίκες.
*Ο θηλασμός προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού.
*Δεν συνιστάται η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο η παχυσαρκία συνδέεται με τον καρκίνο, υποψιάζονται όμως ότι το λίπος επηρεάζει την ορμονική ισορροπία. Τα λιποκύτταρα παράγουν οιστρογόνα, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, και το κοιλιακό λίπος ενθαρρύνει το σώμα να παράγει αυξητικές ορμόνες που επίσης ανεβάζουν το ρίσκο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: