Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

φοροδιαφυγή και εισφοραδιαφυγή - Ελλάδα



Το ύψος των χαμένων εσόδων του Δημοσίου από τις εισπράξεις φόρων και τις ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται στα 70 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών Σπύρο Κλαδά.
Ο κ. Κλαδάς έκανε αυτή την αναφορά την Πέμπτη, κατά την ομιλία του στο 4ο ετήσιο φορολογικό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κλαδάς είπε ότι με τα φορολογικά έσοδα να φθάνουν κοντά στα 55 δισ. ευρώ και τις πραγματικές εισπράξεις σε φόρους και εισφορές να υπολογίζονται στα 125 δισ. ευρώ, το 56% (δηλαδή τα 70 δισ. ευρώ) δεν είναι τίποτε άλλο από φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
Ο ειδικός γραμματέας της ΥΠΕΕ αναφέρθηκε και στο νέο μοντέλο ελέγχων που θα ακολουθήσει η Υπηρεσία, με ελεγκτές εφοδιασμένους με 8.500 ηλεκτρονικούς υπολογιστές που θα μπορούν από τα γραφεία τους να ελέγχουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο κ. Κλαδάς συμφώνησε με τις επισημάνσεις παραγόντων της αγοράς ότι το πολύπλοκο φορολογικό σύστημα της χώρας εμποδίζει κάθε ουσιαστική προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.Τέλος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, αφού αυτό δεν το επιτρέπει η αστάθεια της διεθνούς οικονομίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: