Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

ισότητα των δύο φύλων - Κόσμος


Οι χώρες που καταλαμβάνουν το βορειότερο τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου συνεχίζουν να κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων.
Η Νέα Ζηλανδία αναβαθμίστηκε στην πρώτη πεντάδα, ενώ οι ΗΠΑ κατρακύλισαν στην 31η θέση από την 23η που κατείχαν πέρυσι.Η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Ισλανδία κατέχουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις στον ετήσιο πίνακα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2007, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη.
Για την κατάρτιση του πίνακα εξετάστηκαν οι επιδόσεις των χωρών σε τέσσερις τομείς όσον αφορά την ισότητα ανδρών και γυναικών: Μισθολογικές διαφορές, πρόσβαση στην εκπαίδευση και την πολιτική εκπροσώπηση και υγεία, στην οποία περιλαμβάνεται και το προσδόκιμο ζωής.Σύμφωνα με το Φόρουμ, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης είναι «δυνατοί παίκτες» και στους τέσσερις αυτούς τομείς, αν και «καμία χώρα δεν έχει επιτύχει ακόμα την ισότητα των δύο φύλων».
Ο πίνακας ισότητας
Η Νέα Ζηλανδία αναβαθμίστηκε κατά δύο θέσεις για να κατακτήσει την τελευταία θέση της πρώτης πεντάδας. Οι Φιλιππίνες διατηρούν την έκτη θέση για δεύτερη χρονιά, ενώ η Γερμανία έπεσε από την πέμπτη στην έβδομη θέση.Η Βρετανία έπεσε στην 11η από την 9η θέση, ενώ η Γαλλία ανέβηκε 19 θέσεις καταλαμβάνοντας την 51η, η Ελβετία έπεσε κατά 14 θέσεις για να καταλάβει την 40ή και ο Καναδάς έπεσε κατά τέσσερις θέσεις για να καταλάβει την 18η.Η Υεμένη, το Τσαντ, το Πακιστάν, το Νεπάλ και η Σαουδική Αραβία είναι οι τελευταίες από τις 128 συνολικά χώρες του πίνακα, διότι παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις και στους τέσσερις τομείς.Η Τυνησία, η Τουρκία και το Μαρόκο παρουσιάζουν χειρότερες επιδόσεις από πέρυσι, καταλαμβάνοντας την 102η, 121η και 122η θέση αντίστοιχα.Η Νότια Αφρική καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των αφρικανικών χωρών, παρόλο που έπεσε κατά δύο θέσεις και καταλαμβάνει την 20ή. Η Κούβα, στην 22η θέση, είναι η πρώτη μεταξύ των λατινοαμερικανικών χωρών. (Δεν είχε περιληφθεί στον πίνακα του 2006).Σχεδόν όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του πίνακα προέρχονται από υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: