Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

κρούσματα HIV/AIDS - Ελλάδα



Τα νέα κρούσματα HIV/AIDS στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 25% από το 2002 έως το 2005, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία για το 2007 δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το AIDS 2008-2013. Στόχος του Σχεδίου Δράσης για την επόμενη πενταετία είναι να μειωθούν μέχρι και 45% οι νέες μολύνσεις στις ομάδες με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, καθώς και στους νέους 15 με 24 ετών.
Το υπουργείο θέτει επίσης ως στόχο να έχει ενημερωθεί αποτελεσματικά για το AIDS το 95% των νεαρών ατόμων μέχρι το 2010 και να γνωρίζει το 70% των Ελλήνων ηλικίας 18-64 ετών αν έχει μολυνθεί ή όχι από τον ιό.
Το χαρακτηριστικό για το 2007 είναι η σημαντική αύξηση της λοίμωξης HIV σε άνδρες ομοφυλόφιλους.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το στοιχείο ότι η μεγαλύτερη συχνότητα των νέων φορέων του ιού παρατηρείται στους άνδρες ηλικίας 30 με 34 ετών και στις γυναίκες 25-29 ετών.
Οκτώ στα δέκα άτομα που μολύνθηκαν με τον ιό του AIDS το 2007 στην Ελλάδα είναι άνδρες.
Για το τρέχον έτος έχουν καταγραφεί ως τώρα 420 νέα περιστατικά, από τα οποία το 36% οφείλονται ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή, ενώ το 19,3% αφορά ετεροφυλοφιλική μετάδοση. Το 42,9% των κρουσμάτων έχουν δηλωθεί ως ακαθόριστα όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης. Καταγράφηκε μόνο μια περίπτωση από μετάγγιση αίματος, η οποία μάλιστα έγινε στο εξωτερικό.
Σημαντική, είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι η συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας με το υπουργείο Υγείας με στόχο να επεκταθεί το μέτρο της δωρεάν παροχής περίθαλψης για τους ασθενείς με AIDS, όχι μόνο των αντιρετροϊκών φαρμάκων, αλλά και των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν τις ασθένειες που συνοδεύουν το AIDS. Το Σχέδιο Δράσης στη χώρα μας προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση ημέρας ελέγχου για τον ιό HIV, προγράμματα για τις γυναίκες, ενσωμάτωση του ελέγχου στον προληπτικό έλεγχο για κάθε έγκυο γυναίκα και θέσπιση συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου για τα δικαιώματα των φορέων και ασθενών του AIDS.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: